НОВИНИ

Цветан Василев се яви на съд в Белград

Цветан Василев се яви пред висшия съд в Белград, за да бъде изслушан. Делото обаче ще продължи на 6-ти април, съобщи говорителят на съда. Според източници на "По света и у нас", съдията е приел искането на адвоката на Василев да бъдат предоставени нови доказателства и е дал триседмичен срок за това.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:06, 16.03.2016
Чете се за: 02:47 мин.
У нас

Източници на "По света у нас" в Белград потвърдиха, че преди повече от година Василев е поискал политическо убежище в Сърбия, но то му е било отказано от официален Белград. През септември 2014 година, когато мажоритарният собственик на фалиралата КТБ започна да се подписва ежедневно в полицията в Белград, заради искането на България за екстрадицията му, Василев заяви, че ще поиска убежище.

Сръбски журналисти пък днес коментираха, че според тяхна информация преди време Василев е поискал и сръбско гражданство.

Исканията за убежище и за гражданство най-вероятно са поискани в края на 2014 година, уточни на живо от Белград репортерът Иво Никодимов. най-вероятният мотив на Василев е, че в конституцията на Сърбия е записано, че сръбски граждани не могат да бъдат екстрадирани.

- В интерес на истината още тогава предполагахме, че Василев ще постъпи по този начин, още повече, че Цветан Василев беше собственик на най-голямата фабрика за стъкло в Сърбия и има това основание като сериозен инвеститор, - каза репортерът на БНТ.

Преди заседанието на съда пред български журналисти Василев обясни, че не иска да говори за медиите у нас, защото всички те, по думите му, са "отровени" от тези, които предизвикаха фалита на КТБ". Василев уточни, че фалитът на банката е предизвикан от прокуратурата. След заседанието, продължило около час, той беше лаконичен пред медиите:

Цветан Василев: Мина си нормалното изслушване. Съдът е този, който ще реши.
БНТ: Вие какво пледирахте точно?
Цветан Василев: Това, което говоря вече година и половина, че банката беше атакувана рейдърски. Това е типично рейдърска атака. Разбира се, добре мотивирана политически и подкрепена от всички държавни институции, най-вече от прокуратурата.

;

Според адвоката на Василев процедурата по искане на екстрадиране, не е изключение за него, а продължава така както би вървяла за всеки един. Тя би могла да бъде обжалвана пред апелативния съд в Сърбия. Може би това е причината съдът да приеме искането за нови доказателства, тъй като Висшият съд в Белград вече веднъж реши Цветан Василев да бъде екстрадиран, а апелативният съд върна делото тъй като Цветан Василев се ожали, че са нарушени неговите права на защита. Авдокатът на Василев подчерта, че процедурата ще продължи толкова колкото е необходимо за да се изяснят фактите и обстоятелствата.

Владимир Белянски, адвокат на Цветан Василев в Сърбия: Мога само да ви кажа, че това е редовната част от процедурата пред нашия съд по процеса за екстрадиция и ще продължи още известно време, не знаем колко. Процедурата е в ход и не се случва нищо необичайно в сравнение с другите процеси.
- Има ли някакви срокове, в които трябва да излезе това решение?
- Не мога да коментирам нищо повече във връзка с процедурата. Цялата официална информация може да придобиете от съда.

Причината адвокатът да не коментира нищо, е че според сръбското законодателство тези процедури са секретни.

Процедурата за екстрадирането на Цветан Василев се разглежда в ключов момент. Само месец преди това България е дала положително становище по глава 24 от преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС - това е главата "Правосъдие и вътрешен ред".

Днес (16 март 2016 г.) правосъдният министър на Сърбия отказа поканата на БНТ за интервю "поради липса на време".

- Анализатори в Сърбия коментират, че след като България е дала положителното си становище сръбските власти нямат интерес в момента да ухажват българската държава, - каза Иво Никодимов от Белград.

;

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред БНТ в Брюксел твърденията на Цветан Василев за медиите в България и за това кой е предизвикал фалита на КТБ. Вижте видеото:


;

Влади Велев, кореспондент на БНТ в Брюксел: Днес имаше нови обвинения към Вас. Цветан Василев е казал преди началото на заседанието, че българските медии са отровени от прокуратурата.
Сотир Цацаров, Главен прокурор: Не, българските медии са отровени от олигарсите, които стопанисват част от медиите. Българските медии не са отровени от прокуратурата. Българските медии в една част от тях, не всички, разбира се , са отровени от това, че са принудени да защитават политическите и икономическите интереси на своите собственици. Били те Делян Пеевски, Цветан Василев, навремето, или Делян Пеевски и Иво Прокопиев сега. Това е отровата в българските медии. Ако българските медии нямат отрова, това се дължи на възможността на част от медиите да дадат свободата на тези, които държат микрофоните в момента. Тогава отрова няма. Няма аз да кажа кои са свободните медии. Всеки непредубеден поглед по сайтове и по вестници ще покаже кой чии интереси защитава.
Влади Велев, кореспондент на БНТ в Брюксел: Другото твърдение от днес е, че фалитът на КТБ е предизвикан от политици, ръководени от прокуратурата.
Сотир Цацаров, Главен прокурор: Ми то досега тезата беше, че от прокуратурата, ръководена от политици, а той е чист в Белград, така ли. Вижте, нека не коментирам Цветан Василев, нека има екстрадиционно производство, което да се развива и да приключи. Мисля, че , аз съм го казвал и друг път, с риск да се повторя, не ми е важно какво е казал Цветан Василев пред белградския съд на тротоара. Важно ми е какво ще каже в протокола за разпит.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпада пълната забрана за къмпингуване
Отпада пълната забрана за къмпингуване
Борисов: Спекулация е, че плащаме на Турция - парите отиват за хуманитарна помощ
Борисов: Спекулация е, че плащаме на Турция - парите отиват за хуманитарна помощ