НОВИНИ

Цветан Василев ще съди България в Страсбург

Цветан Василев е поискал убежище в Сърбия, съобщава белградския вестник "Вечерни Новости". Бившият банкер не отрече категорично тази информация, но съобщи, че съди България по две дела в Страсбург.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Оператор: Станислав Ангелов
18:08, 06.04.2016 (обновена)
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Днес беше поредното заседание по делото за екстрадицията му от Сърбия у нас. Пред Висшия съд в Белград банкерът твърди, че е представил доказателства за политически натиск върху разследването срещу него у нас. Той е обвиняем за безстопанственост и източването на над 206 милиона лева от фалиралата КТБ.

Това, което твърди Цветан Василев, че основните доказателства, които е представил,са доказателства свързани с разследането срещу него за това, че разследването е нагласено, че то не е обективно и че е политическо повлияно от натиск и това, че дори върху това разследване е оказало влияние прекратено срещу него обвинение за организираното и поръчителството на убийството на Делян Пеевски. Според тезата на Цветан Всилев всъщност от това обвинение е тръгнала и голямата атака срещу него и КТБ.

Цветан Василев, мажоритарен собственик на фалиралата КТБ: Нови документи съм приложил, които уличават и прокуратурата в лъжа, че има официално разследване в Швейцария срещу мен и моята съпруга. Аз предадох документ на съда, че такова няма и този документ е от декември 2015 година, а твърдението на прокуратурата е от май 2015 година.

Сред доказателствата е и постановлението за задочното му привличане като обвиняем по разследването за безстопанственост и източването на над 206 милиона лева от фалиралата КТБ.

Цветан Василев, мажоритарен собственик на фалиралата КТБ: Въобще това е някакъв механджийски подход на обвинение, аз се учудвам, че това е минало и не знам дали и главния прокурор е гледал този пасквил. Не бих се учудил, че този пасквил е бил услужливо даден най-напред на Временната комисия, след това този пасквил е даден вероятно и на КОНПИ, защото господина, който не прави разлика между физическо и юридическо лице, председателя на КОНПИ ходи от телевизия в телевизия, за да обяснява какви чудеса е свършил. Вероятно има проблеми и с бюджета на своята комисия.

Част от защитната теза на бившия банкер са и твърденията му, че в България се правят промени в законите с единствената цел той да бъде осъден. Цветан Василев за първи път официално обяви, че търси правата си и в съда в Страсбург. По думите на бившия банкер за негово съжаление, ако спечели тези дела ще плащат всички български граждани, а не тези, заради които по думите му била фалирала КТБ.

Цветан Василев, мажоритарен собственик на фалиралата КТБ: Очевидно острието на всичко беше Делян Пеевски, очевидно зад това стоеше върхушката на ДПС. Към тях се присъединиха лека полека и други хора, на това ще стане ясно по-късно. Аз за пореден път казвам, че както и да се развият делата в Страсбург, както и да осъдя България и ако осъдя България, материално аз няма да ощетя България. Ще направя, ще създам фонд, с който да компенсирам всички пострадали от това варварско отношение в 21-ви век. Аз не искам да се профанизира всичко случило се в България като отношения между мен и Пеевски. Това е удобната теза на някои други, медии и кръгове. На тях, разбира се им е удобно да представят всичко това като междуособици между двама олигарха. Ако това е било междуособици между двама олигарха, то защо тогава всички държавни институции застанаха на страната на единия от двамата олигарси.
;
Още информация вижте в прякото включване на Иво Никодимов от Белград. 
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С добро качеството са зеленчуците на пазара в Благоевград
С добро качеството са зеленчуците на пазара в Благоевград
Нови мрежи срещу падащи камъни край Мурсалево
Нови мрежи срещу падащи камъни край Мурсалево