НОВИНИ

Цветан Василев търси закрилата на САЩ по силата на закона "Магнитски"

Основният обвиняем за фалита на КТБ Цветан Василев иска независимо разследване на случая си от специална комисия в САЩ. Бившият български банкер Цветан Василев, който в момента се укрива в Сърбия, прави опити да стане първият чужденец, получил закрилата на САЩ по силата на глобалния закон "Магнитски", пише авторитетното американско издание "Дъ Хил". На специална конференция адвокатът му Христо Ботев заяви, че този закон е единственият шанс на бизнесмена да получи справедлив процес. Цветан Василев е обвинен за 146 престъпления по казуса КТБ.

цветан василев търси закрилата сащ силата закона магнитски
bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 04.08.2017
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Законът "Магнитски", приет през 2012 г., предвиждаше санкционирането на длъжностни лица от Русия, виновни, според правителството на САЩ, за нарушаване на човешките права в родината си. Миналата година действието на закона беше разширено и сега той предвижда налагането на санкции на граждани от всички страни, замесени в корупция или нарушаване на човешки права. Според адвоката на Цветан Василев клиентът му е предприел действия по закона "Магнитски" преди около 6 месеца. За това време са изготвени набор от документи, сред които анализ на делото КТБ и на българското законодателство. Цветан Василев е заявил, че иска да бъде изслушан от държавния орган в Щатите. По думите на адвокат Ботев това може да се случи чрез онлайн конферентна връзка.

Христо Ботев, адвокат на Цветан Василев: Законът "Магнитски" всъщност след провеждане на разследване предвижда ако се установи, че в една държава конкретни лица са свързани с корупция във връзка с дадени разследвания и това е довело до потъпкване на човешките права. Американската държава може да забрани техния достъп до Америка, ако има издадени визи да ги отмени, да блокира банкови сметки на тези лица и да забрани на американски компании да осъществяват търговски сделки с конкретни лица и организации, които са въвлечени в подобен случай.

Според министъра на правосъдието Цецка Цачева, България и САЩ за момента не разполагат със законови мерки, които да забранят на американските власти да проведат разследване за Цветан Василев по закона "Магнитски".

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Лицето, за което ми задавате въпроса, не се отзова на поканата на предприетите от Съдебната власт и в частност българската прокуратура действия. Това, което е необходимо до момента от българските органи, в частност прокуратурата - искането за екстрадиция, знаете, че се отказва от съдебните власти на Сърбия.

Адвокатът на банкера заяви, че по въпроса с екстрадицията работят негови сръбски колеги и че към този момент е посъветвал клиента си да не се връща в България.

;

Законът "Магнитски" е приет от американския Конгрес и подписан от президента Барак Обама през декември 2012 г. Наречен е на името на Сергей Магнитски - адвокат на инвестиционния фонд Hermitage Capital и един от хората, които през 2007 г. разкриват невиждано по размерите си източване на средства от държавния бюджет на Русия. Впоследствие юристът Магнитски е задържан. Прекарва 11 месеца в следствения арест, боледува, без да получи лечение и накрая е пребит и умира на 37-годишна възраст.

Законът "Магнитски" предвижда санкции срещу лица, които са отговорни за неговата смърт. Става дума за визови забрани и блокиране на техни сметки в американски банки. Първоначално под санкциите на закона попадат 61 руски чиновници, смятани за съпричастни към смъртта на Сергей Магнитски. По-късно санкциите започват да включват руски длъжностни лица, отговорни за нарушения на човешките права.

През 2016 г. президентът Барак Обама подписва законопроект, който придава глобален статус на закона "Магнитски". Сега той предвижда санкции за граждани от всякакви страни, замесени в корупция или нарушаване на човешки права. От Вашингтон посочват, че така американското правителство може да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им, заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цачева: Специални правила ще позволят разследването на главния прокурор
Цачева: Специални правила ще позволят разследването на главния прокурор
Домашен арест за мъжа, укрил пистолета от инцидента в парк Лаута
Домашен арест за мъжа, укрил пистолета от инцидента в парк "Лаута"