НОВИНИ

Цветанов: Още няма име, което да е одобрено за нов министър на здравеопазването

Още няма име, което да е одобрено за нов министър на здравеопазването. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи БГНЕС. Цветанов подчерта, че е от компетентността и правомощията на министър-председателя да направи съответното предложение. „Вчера, когато имахме политически съвет, тази тема само беше маркирана, без да имаме конкретно лице, което да е обсъждано като окончателно решение, което да бъде предложено от министър-председателя. От тази гледна точка не смятам, че към настоящия момент имаме нещо, с което бихме могли да дадем някаква информация. Няма обсъждани имена“, увери Цветанов.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:50, 01.11.2017
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
цветанов име одобрено нов министър здравеопазването

„В момента се запознаваме повече от медийни публикации за възможните варианти. Същевременно и те биха могли да бъдат разглеждани като възможен вариант, но към настоящия момент нямаме име, което да бъде обявено като възможен министър на здравеопазването“, посочи той.

Цветанов коментира, че оставката на Николай Петров съвпадна с доста тежък момент за държавата-приемането на бюджета. „Другата седмица проектобюджетът ще бъде гледан в пленарна зала. Затова може би не сме толкова бързи за взимането на решение за новото лице, което ще бъде министър. Не мога да се ангажирам със срокове, това е от компетентността на премиера, от ангажиментите, които имат в МЗ и цялостната политика на МС“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

Николай Петров е доказан професионалист, категоричен бе Цветанов. „Поне досега не бях чул някой да говори нещо лошо за него. Той е толкова внимателен, ерудиран, че никога не съм чул някъде да е повишавал тон. Той винаги е много консенсусен и винаги търси диалога, за да реши дадени проблеми и дадено управленско решение. Понякога подобни стойностни хора, действително има достатъчно възможности и условия, да бъдат обстреляни доста сериозно. Правителството е в ясната си визия за борба срещу корупцията и взимането на най-правилните управленски решения и представянето на НС на най-подходящия за вземането на дадена ръководна позиция, в случая за министър на здравеопазването“, каза Цветанов.

Той уточни, че не знае дали Петров е извършил закононарушение. „В момента говорим за одитен доклад, който е възложен по време на служебния кабинет. Тогава много силна беше волята на тогавашния служебен кабинет да овладее държавата и да се търсят повече компромати, но не и да се правят политики. Николай Петров винаги е бил на поста си, за да помага на хората. Убеден съм, че той е честен и почтен човек, добър професионалист“, подчерта Цветанов.

„Чух коментари, че някои вицепремиери на служебния кабинет са търсили подобни компромати или нещо, което да извадят като възможност Николай Петров да бъде шеф на ВМА. Мога да приема това като някакъв сценарий, който може би е бил заложен по време на служебния кабинет. Вчера някой ми казваше кулоарно, че един бивш вицепремиер, е ходил в дадени здравни заведения, за да търси нещо, с което да подпомогне искането за вот на недоверие в сферата на здравеопазването. Този служебен вицепремиер е далече от сферата на здравеопазването, но много странно защо е ходил да търси такива неща“, посочи Цветанов и отказа да назове име, защото не бил сигурен в информацията.

От друга страна той коментира, че знае, че избраната оферта, била най-добрата оферта, която е била дадена, но не било морално. „Колегите казват, че той самият не е знаел, че това е въпросният човек, който живее на семейни начела с дъщеря му. Не искаме да бъдем разследващ орган и морална политическа полиция. Съобразяваме се е обществените нагласи и личното решение на Николай Петров. Не смятам, че един човек трябва веднага да казваме, че е престъпник или е извършил престъпление, при положение, че прокуратурата, запознавайки се с този одитен доклад, е прекратила възможността да се търси някакво наказателно преследване“, заяви Цветанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябва да има приоритетни за регионите професии, смята преподовател
Трябва да има приоритетни за регионите професии, смята преподовател
Бойко Борисов: Почитта към предците е мостът към по-доброто ни бъдеще
Бойко Борисов: Почитта към предците е мостът към по-доброто ни бъдеще