Значително увеличение на приходите от продажба на цветя засякоха данъчните инспектори в Пловдив в дните около 8-и март. Оборотите са по-големи с между 10 и 90% спрямо миналата година. Повечето отчетени приходи сега са заради масовите присъствия на...

Значително увеличение на приходите от продажба на цветя засякоха данъчните инспектори в Пловдив в дните около 8-и март. Оборотите са по-големи с между 10 и 90% спрямо миналата година. Повечето отчетени приходи сега са заради масовите присъствия на данъчни по магазините. Това на практика означава, че през 2013-а търговците са укривали суми, обясниха от НАП – Пловдив.

Тази година денят на жената бе в почивната събота. Съответно мъжете сме спетили от цветя за колежки, а и за учителките на децата. Така приходите на цветарите би трябвало да са по-малки от миналата година.

Божана Илиева, говорител на НАП – Пловдив: "Ние установихме точно обратното, че на 7-и и 8-и март значително са се увеличили, което означава, че миналата година голяма част от оборотите са били скрити за бюджета. В един обект, който на 7-и и 8-и март миналата година е имал нула лева оборот по касовата отчетност, тази година, след засиленото данъчно присъствие, е регистрирал 500 лева приходи от продажби."

Проверките на обектите за продажба на цветя са приоритет за данъчните през тази година. Секторът се разглежда като рисков. Търговци отказаха да застанат пред камерата ни. Обясниха обаче, че наистина тази година проверяващи от НАП е имало в почти всеки по-голям обект.

Предстоят нови проверки. Не е изключено и НАП принудително да регистрира цветари по Закона за ДДС. Това ще става в случаите, в които търговците достигнат оборот от 50 000, но не го декларират. Според данни от предишни години такива случаи не липсват.