НОВИНИ

"Цвете за нея" - в памет на убити и в помощ на насилвани в дома си българки

Близки на пострадали от домашно насилие жени и деца понесоха прекършено цвете за Нея пред Народното събрание и призоваха всички съпричастни към проблема да го направят. Посланието е на Международния ден на жените да си спомним за всички насилвани или убити в дома си българки. Събралите се пред парламента жени поискаха и незабавни промени в Наказателния кодекс.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова Вера Александрова
16:46, 08.03.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

През последните три години убийствата на жени, извършени от съпрузи, са се увеличили двойно. През 2018 г. у нас вследствие на домашно насилие са убити 32 жени . Сред тях е и 23-годишната Дарина, убита от мъжа си заедно с едногодишната им дъщеря Никол.

Ваня Министерска, майка на убитата Дарина: От началото на годината 4 жени са починали след домашно насилие, а домашното насили е следвие на общото насилие, на насилието на животните и насилието в училище, те вървят заедно.

Организаторите на инициативата настояват за още изменения в Наказателния кодекс. Те искат да отпадне условието жената системно да е измъчвана, за да се квалифицира домашното насилие като тежко престъпление.

Албена Белянова: Един мъж убил жена си, без предварително да я е тормозил, ще бъде съден за убийство, ако я е тормозил предварително, ще бъде съден за убийство по квалифицирания състав. И аз ви питам как се събират доказателства за такова нещо?

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи инициативата "Цвете за нея" и настоя още първото посегателство в семейството да се смята за престъпление.

Мая Манолова, омбудсман: Дали промените, които бяха направени в Наказателния кодекс са достатъчни, дали от тях не следва, че една жена трябва да бъде системно пребивана, или поне три пъти, за да бъде насилникът осъден и колко дълго се точат делата за убийство на жени в условието на домашно насилие.

И председателят на Народното събрание Цвета Караянчева смята, че приетите наскоро промени в Наказателния кодекс, лично внесени от нея, са първата стъпка, но трябват още.

Цвета Караянчева, председател на НС: Има още много какво да се работи върху превенцията и промените в Наказателния кодекс. Ще чуя конкретните им предложения, ще ги обсъдим със зам.- министри от правосъдието от вътрешните работи, защото това е недопустимо!

Криминализиране на психологическия тормоз и разкриване на още кризисни центрове за жени пострадали от домашно насилие поискаха още близките на жертвите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички резултати от 1/8-финалите на Лига Европа
Всички резултати от 1/8-финалите на Лига Европа
След акцията в Орландовци: Обвинения за 14 души, двама от тях - полицаи
След акцията в Орландовци: Обвинения за 14 души, двама от тях - полицаи