НОВИНИ

Цветни печати ще обозначават произхода на агнешкото месо

Цветни печати, които да обозначават произхода на агнешкото месо, ще бъдат поставяни в месодобивните предприятия преди Великден. Така потребителят ще бъде наясно българско или вносно е месото, което купува. От Агенцията по безопасност на храните обмислят печатите да бъдат в два цвята - червен и син.

bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 24.03.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

От години Селви Али предлага на клиентите си само българско агнешко месо, доставено от кланица във Велинград. Мъжът казва, че повечето хора се интересуват от произхода му, но и най-вече да е прясно.

Селви Али - собственик на магазин за месо: Аз не мога да работя с чуждо месо, защото нямам фризери и при мен идва месото само в охладен вид.

За да са наясно потребителите какво месо купуват, от тази година върху него ще има поставен цветен печат. Червен цвят за българско производство и син за вносно. Месото ще бъде обозначавано още в месодобивните предприятия.

д-р Камен Янков - директор на ОД на БАБХ-Пловдив: Целта е да доказват контрола, който оказваме в кланицата, а сега с цвета е да се докаже произхода - български или внос.

Според овцевъди така ще се стимулират родните производители.

Румен Стоянов - председател на организация на развъдчиците на автохтонни породи овце: По този начин всички ще излезнат сами от сивия сектор, защото те няма да могат да продават животните, агнетата, млякото на магазина, ако няма произход.

Не всички клиенти обаче смятат, че печатът е важен.

Дамян Дамянов: Печатът за мен не е гаранция. На етикета трябва да е обозначено. Аз съм привърженик на българското месо. Агнешкото да е розово и да има тлъстинка.
д-р Камен Янков - директор на ОД на БАБХ-Пловдив: Да си го купуват от лицензираните търговски магазини. И да гледат срока на годност, произхода.

В Пловдивско вече започнаха проверки по пазарите за продажба на агнешко месо и яйца без доказан произход, както и при търговията с живи животни. Ще се проверяват и магазините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонт на три мостови съоръжения по АМ Тракия
Започва ремонт на три мостови съоръжения по АМ "Тракия"
Според Цачева няма нарушения при имотната сделка, БСП иска оставката на Цветанов
Според Цачева няма нарушения при имотната сделка, БСП иска оставката на Цветанов