НОВИНИ

Защо си затваряме очите за Калиакра?

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
16:15, 08.08.2017
Чете се за: 01:12 мин.
Истории
Защо си затваряме очите за Калиакра?

Боли, много боли, когато виждаш, че или от невежество, или по сценарий се противопоставят хора, съдби, дори политики. Казусът "Калиакра" не е нов, той беше угодно забравен стар случай, на който дойде времето сам да проговори за себе си .

Всъщност още през 2006 година специалисти по биологично разнообразие алармираха, че се дават неправомерно разрешителни за реализация на инвестиционни проекти. Десет години по-късно наказанието от Европейския съд вече е факт.

Причината – голф игрище, ветропарковете, изградени върху уникалната степ и други малки обекти. И отговорни за тази ситуация има. Това са тогавашните министър на околната среда и водите, чиновници от РИОСВ, експерти, изготвящи ОВОС на съответните обекти. Но за тях поне за сега не се говори. Поне в публичното пространство стана ясно, че единствените виновни са тези, дето са ни докарали „НАТУРА 2000” в България - природозащитниците.

Всъщност истината е доста по-различна. Още в предприсъединителните преговори страната ни е поела ангажимент да опази ценните видове и местообитания в природата. А България е изключително богата на ендемични видове растения, животни и ландшафт. Сега териториите по „НАТУРА 2000” у нас са близо 35%, уникална, съхранена за сега природа, от която в другите страни в Европа печелят. Но там изглежда и съзнанието на населението е друго. Не се сторят бетонни мастодонти, а се развива местният малък бизнес - къщи за гости, занаяти, натурална храна, гидове... Хората правят пари от това, което Бог им е дал. Защо не можем и ние?

Толкова ли хората не осъзнават какво богатство има България, включително и държавниците?

Гневя се на некомпетентното изговаряне на проблема, включително и от журналистическата колегия. Гневи ме липсата на разяснителна кампания и диалог с местните хора. А те горките вярват на тези, които ги дезинформират „компетентно” или които им дават по някой друг лев, за да изразят гневната си гражданска позиция.

Жалка родна картинка. И заради всичко това ще плаща всеки работещ от джоба си. Санкция ще има заради алчността, непрофесионализма и безотговорността. Максимата „След нас и потоп” е за мижитурки, аз не искам да съм от тях.

И дано разумът надделее, не само за Калиакра. Защото бомбите, заложени със затваряне на очи, вече цъкат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонти в над 60 училища и детски градини в Пловдив
Ремонти в над 60 училища и детски градини в Пловдив
Съдят бивш руски министър за получаване на подкуп от 2 млн. долара
Съдят бивш руски министър за получаване на подкуп от 2 млн. долара