НОВИНИ

Казус: Цветът на пешеходните пътеки отново под въпрос

Подновяват черно-бялата маркировка на пешеходните пътеки около училищата и детските градини в София преди началото на учебната година. В същото време от регионалното министерство предлагат черно-белите зебри отново да бъдат боядисани в червено в опасните участъци. "За" и "против" измененията, репортаж на Паулина Найденова.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:35, 13.09.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Бяло и черно. Това са единствените цветове, в които е разрешено да се маркират пешеходните пътеки. Половин година, след като от прокуратурата и МВР откриха стотици грешно маркирани зебри и казаха "не" на цветната боя, шарените пътеки в центъра на София са заличени. Около много училища и детски градини в крайните квартали обаче жълти изкуствени неравности все още заместват "зебрите".

инж. Петко Табаков - Българска браншова асоциация "Пътна безопасност": Жълт цвят за крайна линия, за велосипедна пътека и т.н., с това нищо не се допринася за безопасността. Напротив, прави впечатление на шарения.

И докато от общината работят по премахване на различните цветове, за да не се разсейват шофьорите, от регионалното министерство предлагат червеният цвят да се върне. Но само около училищата и в опасните участъци. Мотивът - това ще повиши вниманието на
шофьорите. Експерти по пътна безопасност са против промените.

инж. Петко Табаков - Браншова асоциация "Пътна безопасност": Когато приближи такава зебра на червен фон един водач заостря вниманието си - тук има нещо. Но на следващата зебра, където няма червен фон той си кара, както си знае.

Не трябва еднакъв маркировъчен елемент да бъде изпълняват по различен начин, защото той поражда различно отношение и поведение на водача, което е във вреда на безопасността на движението.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи са на противоположното мнение.

Илия Тодоров - Асоциация на пострадалите при катастрофи: Ние сме за това да има пешеходни пътеки с ярки цветове - жълти или червени.
¤Когато се нанася единствено бяла боя тя не трае толкова дълго и съответно на много места остават само спомените и знаците за пешеходни пътеки. Както виждате и тук - на Руски паметник тази пешеходна пътека е сравнително скоро обновявана, виждате, че отново се е изтъркала.
Иван Манчев - шофьор: Не напразно червеното свети и на светофара, защото това е цветът, който и в тъмното най-много се откроява и се вижда. Не напразно това е забранителна светлина.

Жълти, червени или бели, според пешеходци е важен не цветът, а пътеките да се забелязват от всички.

Нещо по-ярко, за да може да ги виждаме.
Защото се изтриват. И те често ги боядисват бели, но ако са жълти повече ще личат.
Не шофирам, но съм пешеходец и имам впечатления. Може би червеният цвят е най-забележим.
Трябва да е хубаво черен.

Предложенията за промяна в маркировката са качени за обществено обсъждане в портала за обществени консултации, както и на сайта на
регионалното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев ще участва в среща на държавните глави от Арайолуш в Рига
Президентът Радев ще участва в среща на държавните глави от "Арайолуш" в Рига
Колко ще струват дървата за огрев тази година?
Колко ще струват дървата за огрев тази година?