НОВИНИ

Цял клас напуска 19 СОУ заради проблеми с ръководството

Скандал в столичното 19 училище. Родители на цял клас първокласници отписаха децата си и ги прехвърлиха в друго училище. Това не е първият сблъсък на родителите с ръководството на училището. Преди няколко седмици децата им не бяха приети в първи клас, а резултатите на класираните останаха скрити. Впоследствие се откри нова паралелка и всички влязоха. До днес, когато документите на целия клас бяха изтеглени и прехвърлени в 47-мо училище. От МОН казаха, че все още не са запознати със случая около преместването.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:26, 30.06.2016
21195
Чете се за: 01:07 мин.
Още

19 -то училище - от най-желаното се превърна в най-нежеланото за цял един клас. Родител след родител, заявление след заявление - така над 20 семейства решиха, че искат децата им да учат другаде. Причината - останали без класен ръководител. Знаели, че е много добър,а учениците му постигат високи резултати. Разочарован, той обаче напуснал, . Родителите без да се замислят решили да последват. И така всички в 47-мо училище.

Стела Йосифова - майка на бъдещ първокласник: Този учител просто каза, че това му е достатъчно и тръгва да дири място, където той може да разгърне целия си потенциал и да се чувства свободен.
Маргарита Досева - майка на бъдеща първокласничка: Не си заслужава детето ми да учи в това училище при тези нередности.
;

Но да се върнем назад. Всичко започна когато 47 деца останаха извън списъците с приети в първи клас. Последваха молби с искане - да видят класирането по точки. В крайна сметка кметът на Красно село разреши проблема с отварянето на два нови класа. И всички бяха приети. Някои се записаха и след това отписаха.

Маргарита Досева - майка на бъдеща първокласничка: Родителите не са съгласни с цялата организация , с това, че бяха обидени по един или по друг начин. Смятам,че правя добро решение за детето си и ще му дам така един добър пример, че трябва да отстоява честността.

Директорката на 19 училище не пожела да застане пред нашата камера. Комуникацията ни остана само с sms. Тя изтъкна, че по закон родителите имат право да записват или изтеглят документите на децата си ,в което училище пожелаят. От своя страна от 47-мо СОУ обясниха, че ще приемат всички деца, защото имат материалната база и възможността да разкрият нова паралелка. А парите следват ученика. За всяко дете държавата дава средно по 1400 лева на училищата. Така в 47-мо се влива един клас и над 27 хиляди лева. А 19-то ще загуби... ако не обяви нов прием за първокласници. А въпросът за уеднаквяване на критериите за прием във всички училища - става все по-крещящ с всяка изминала година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция: Камикадзетата са от Русия, Узбекистан и Киргизстан
Турция: Камикадзетата са от Русия, Узбекистан и Киргизстан
Пропускателният режим във Френската гимназия ще е обвързан с банка
Пропускателният режим във Френската гимназия ще е обвързан с банка