НОВИНИ

Цял жилищен блок в Русе може да остане без ток заради чужди задължения

200 русенци, които живеят в бившето общежитие на Академията за обществени науки, ще останат без ток заради чужд дълг. От ЕНЕРГО-ПРО изпратиха съобщения до медиите, че задължението на живеещите в 12-етажната сграда е нараснал на 48 000 лв и според тях "възможностите за решаване на проблема в интерес на двете страни са изчерпани". Има ли изход от ситуацията - вижте подробности от прякото включване на Десислава Николова.

bnt avatar logo
от Десислава Николова
07:32, 18.03.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Част от обитателите на блока платиха жилищата си два пъти – веднъж на инвеститора и веднъж на банката, защото са били ипотекирани от него. Имаше периоди, в които бяха принудени да живеят без ток и вода, заради аварии и неплатени сметки. Сега отново са в безизходица. Очаква се в четвъртък енергото да им спре тока.

За по-малко от два месеца натрупаните задължения за ток в блока от 40 хиляди лева се увеличават на 48 хиляди. Живеещите в блока казват, че си плащат всички сметки според засеченото на личните им електромери. От енергото обаче отчитат консумацията на общия електромер и твърдят, че сумата е в пъти по-голяма.

Откъде идва разминаването? Отделните апартаменти нямат индивидуални партиди. Тя е обща и се води на фирма "Рали 2003" със собственик предприемача Явор Блъсков. Парите влизат директно по неговата сметка, но самите хора нямат достъп до нея, нито информация за изразходваната електроенергия.

Закир Закиров: Защо ще спират тока като го плащаме ние? Каквото ми пише на електромера – на ти парите. … Къде е този Явор Блъсков, намерете го този човек….

Оказва се обаче, че Явор Блъсков е неотриваем. Екипът ни се опита да разговаря с него по телефона, но не успяхме да се свържем.

Електроразпределителната компания също няма връзка с него. И затова разчита да уреди задължението чрез всички собственици и ползватели на обекти в сградата. Но хората казват, че вече изнемогват. Имат и съмнения, че не са единствените, които ползват тока, но пък за сметка на това само от тях се искат пари.

Тонка Върбанова: Ами натрупала се. Тука включват тока, там – тока, тука – автомивката ток. Един електромер има, всичката сметка на нашия електромер.

От енергото обаче заявяват, че ще спрат тока, защото вече година субсидира "Рали 2003" и живеещите в сградата, доставяйки електроенергия, която не се заплаща. А хората са притеснени какво ще правят, когато им дръпнат шалтера.

Николина Мехмедова: На всеки поотделно партиди искаме. Ние сме нови тука. Ние не знаем какви стари сметки, никой не ни е обяснявал нищо. Една година живея тука, редовно си плащам, искам сега да ни изкарат партида, аз без ток не мога да живея.

А ако токът спре – това ще е само поредният щрих на този кошмар без край.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Маринов: Новозеландският атентатор не се е познавал с български граждани
Младен Маринов: Новозеландският атентатор не се е познавал с български граждани
Още един сенатор се включи в надпреварата за президент на САЩ
Още един сенатор се включи в надпреварата за президент на САЩ