НОВИНИ

В Гърция протестират заради името на Република Македония

В цяла Гърция за тази вечер са насрочени протести заради преговорите между Атина и Скопие за името на Република Македония. Демонстрации ще има в 24 града, включително и в Пела - родното място на Александър Велики. Организаторите призовават всяко споразумение да бъде подложено на референдум и настояват думата „Македония“ да не бъде включвана в името. Вижте във видеото прякото включване на специалните ни пратеници Джанан Дурал и Владимир Богдански.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:24, 06.06.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Проф. Вермунд Арбаке, преподавател по политология в Солунския университет „Аристотел“: Ако имаха различен подход, Гърция и Македония можеха много по-рано да решат този спор. Позицията на Външно министерство е ясна - търсят име за всеобща употреба. Но популистките партии категорично отказват да приемат употребата на думата "Македония". Разделението всъщност е в гръцкото общество. Истината е, че трябва да бъде намерено решение, защото никой не печели от това да продължава да има конфликт. Почти неизбежно е "Македония" да остане част от името - независимо дали ще е Горна Македония, Нова Македония, Северна Македония и т.н. Която и партия да беше на власт, щеше да има същата позиция спрямо Македония. В същото време, който и да е в опозиция, винаги ще обвинява управляващите, че политиката им не е в интерес на Гърция и гръцкия народ.
;

Малко повече от час остава до началото на протеста.

Започнаха да се събират първите протестиращи. На няколко места в града можеха да се купят сини знамена. Протестът е подкрепен от повечето общини в Северна Гърция и Църквата, като се очаква да събере поне 1000 души. Речи ще държат и представители на духовенството. Организаторите от Комитета за гръцкия характер на Македония искат да отправят силно послание към управляващите, че не са съгласни името „Македония“ да бъде използвано от югоизточната ни съседка.

Защо протестът продължава повече от 30 години - обяснява политологът Вермунд Арбаке.

;

Ако за Гърция залогът е стабилността на кабинета на Ципрас, в Македония е още по-голям: в края на месеца на срещата на върха на страните от ЕС ще се вземе решение дали да се вземе препоръката за започване на преговори на членство на Скопие в Съюза. Ако спорът с името не се разреши, това със сигурност ще бъде невъзможно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъде ли умъртвена кравата Пенка - решава Агенцията за безопасност на храните
Ще бъде ли умъртвена кравата Пенка - решава Агенцията за безопасност на храните
Oстава засилено полицейското присъствие в Ботевград
Oстава засилено полицейското присъствие в Ботевград