Над 900 са сигналите за наводнени сгради вследствие на поройния дъжд, който се изваля в късния следобед.

Под вода се оказаха много подлези и спирка на метрото. Близо 2000 абонати на ЧЕЗ в София останаха без електрозахаранване.

София

И днес продължава следенето на реките, които значително повишиха нивата си поради валежите. Късно снощи кметът на София Йорданка Фандъкова даде извънреден брифинг за щетите от наводнението.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: В продължение на около един час паднаха около 50 литра дъжд на квадратен метър в града. Бяха получени над 1500 сигнала през телефон 112. 900 от тях са за наводнени сгради, а останалите са за наводнени подлези и метростанции. Имаше едно паднало дърво в детска градина. За радост няма пострадали, но блокира излизането на децата. Нивата на общинските язовири се следят непрекъснато и се изпускат контролирано.
Единият от входовете към метростанция „Витоша“ беше наводнен
Единият от входовете към метростанция „Витоша“ беше наводнен © БТА

Вследствие на силната буря имаше аварии в станции на столичното метро, като няколко входа бяха наводнени.

Проблемите в метрото бяха породени от голямото количество дъжд, което канализацията не успя да поеме, заяви пред камерата на БНТ инж. Валентин Тодоров от „Метрополитен“. Въпреки това, закъснение на влаковете или нарушение на работата на метрото не е имало.

инж. Валентин Тодоров, „Метрополитен“: Въпреки всичко, затворена метростанция нямахме, само определени входове. Влаковете работеха по график. Имаше затруднения на хората при влизане в станциите заради водата, но нормалната експлоатация на метрото си продължаваше.

Инж. Тодоров допълни, че екипите на „Метрополитен“ също са работили през нощта, за да отводнят метрото и няма да има проблеми за човекопотока през деня.

Проблемни метростанции бяха „Г.М.Димитров“, „Витоша“, „Орлов мост“. В „Г. М. Димитров“ е бил спукан канал, който е изпускал вода в метростанцията, обясни инж. Тодоров. Метрото се намира под нивото на канализацията. Проблемът е вече отстранен.

Обстановката в София е напълно нормална и движението на градския транспорт не е затруднено, заяви пред камерата на БНТ ръководителят на аварийното спасително звено Красимир Димитров. Последното място, където се работи, Лъвов мост, като работата там се завършва.

Нивото на реките и язовирите вече е понижено, като канализацията в столицата вече успява да поеме водата. Към момента няма населени места в без електричество или питейна вода.

Най-критично е било положението в подлеза на булевардите Гоце Делчев и България в южния район на столицата. Там са били евакуирани хора, но за радост няма пострадали и сериозни щети.

Оценка на щетите по релсовия път предстои да бъдат оценени.