НОВИНИ

Рекорден брой жени в правителството на новия испански премиер Педро Санчес

За първи път след смъртта на Франко през 1975 година, Испания ще има правителство, доминирано от жени. 11 дами ще управляват заедно с шестима мъже. Премиерът Педро Санчес ги определи като изключителни професионалисти и хора, споделящи обща визия. Едновременно модерни и проевропейски. Министрите положиха клетва пред крал Фелипе Шести.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:20, 07.06.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Кабинетът веднага си спечели етикета феминистки. Но Санчес го нарече отражение на обществото. След антисистемното правителство в Италия и на фона на Брекзит, в Испания на власт идват познати в Брюксел лица. На първо място - Жозеп Борел - на 71 години, бившият председател на Европейския парламент, поема министерски пост за трети път - първият път пое финансите в кабинета на Фелипе Гонсалес, а след това - транспорта и благоустройството.

"Преживяваме криза на доверието в европейския проект" - каза Борел след избирането си вчера. Убеден проевропеец и каталунец, който пламенно защитава единственото на Испания. Изборът му разочарова поддръжниците на независимостта на Каталуния.

Сред ключовите фигури ще са министърът на икономиката Надя Калвино, която идва от ръководен пост в Еврокомисията, вицепремиерът Кармен Калво, досегашен министър на културата и финансовия министър Мария Хесус Монтеро, досега министър в правителството на Андалусия.

;

Към колежките си от Германия, Франция и Холандия, в чиито ръце е военният ресор, се присъединява и Маргарита Роблес, която е бивш съдия и от най-приближените до премиера Санчес.

Министър на науката и иновациите става Педро Дуке - първият испанец, летял в космоса. През 1998 излита на борда на совалката Дискавъри, а през 2003 е изпратен на мисия на борда на МКС.

Санчес дойде на власт, след като консерваторът Мариано Рахой беше свален с вот на недоверие заради грандиозен скандал за корупция, разтърсил народната партия. Социалистите имат едва 84 от общо 350 места в парламента, но Санчес отхвърли варианта да даде министерски кресла на крайнолявата партия Подемос и заложи само на собствени кадри. Сега избраниците на Санчес са изправени пред изпитанието да оцелеят до изборите през 2020 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият ректор на МУ беше оправдан по обвиненията за безстопанственост
Бившият ректор на МУ беше оправдан по обвиненията за безстопанственост
Шведски съд осъди на доживотен затвор узбекистанеца, убил петима души в Стокхолм
Шведски съд осъди на доживотен затвор узбекистанеца, убил петима души в Стокхолм