Във Франция задейства нов закон срещу насилието по време на демонстрации, но дори и той не спря безредиците на 22-ия протест на "жълтите жилетки". Днес повече от 7000 души са протестирали из страната.

Тулуза стана център на днешния протест, оттам и огнище на насилието - групи от анархисти смутиха началото на демонстрацията на "жълтите жилетки" с палежи и атаки. Полицията се опита да разпръсне тълпите със сълзлив газ и водни струи от центъра на града. По-малко бяха инцидентите в Париж, където и политици се вляха в гневното шествие против новия закон срещу безредиците. Той разширява правата за проверка на багажи и автомобили и забранява дрехите, закриващи лицата на демонстрантите. Според тях това ограничава свободата:

Доминик Орс, демонстрант в Париж: От началото на движението на жълтите жилетки, Макрон ограничава свободите ни, най-вече свободата да протестираме. Всеки друг лидер би взел под внимание какво му казва улицата, но при него е диктатура.

Продължаващо вече пети месец, движението на "жълтите жилетки" е небивал социален феномен. След като беше предусетен от писателя Мишел Уелбек, протестът развълнува и майстора на киното Жан-Люк Годар, който би направил филм за него, както допусна пред швейцарска телевизия.

© БГНЕС