НОВИНИ

Тулуза е център на днешния протест на "жълтите жилетки"

Във Франция задейства нов закон срещу насилието по време на демонстрации, но дори и той не спря безредиците на 22-ия протест на "жълтите жилетки". Днес повече от 7000 души са протестирали из страната.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
19:32, 13.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Тулуза стана център на днешния протест, оттам и огнище на насилието - групи от анархисти смутиха началото на демонстрацията на "жълтите жилетки" с палежи и атаки. Полицията се опита да разпръсне тълпите със сълзлив газ и водни струи от центъра на града. По-малко бяха инцидентите в Париж, където и политици се вляха в гневното шествие против новия закон срещу безредиците. Той разширява правата за проверка на багажи и автомобили и забранява дрехите, закриващи лицата на демонстрантите. Според тях това ограничава свободата:

Доминик Орс, демонстрант в Париж: От началото на движението на жълтите жилетки, Макрон ограничава свободите ни, най-вече свободата да протестираме. Всеки друг лидер би взел под внимание какво му казва улицата, но при него е диктатура.

Продължаващо вече пети месец, движението на "жълтите жилетки" е небивал социален феномен. След като беше предусетен от писателя Мишел Уелбек, протестът развълнува и майстора на киното Жан-Люк Годар, който би направил филм за него, както допусна пред швейцарска телевизия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи митинг на новата партия на Найджъл Фараж Брекзит
Първи митинг на новата партия на Найджъл Фараж "Брекзит"
Хиляди се събраха на протест срещу сръбския президент
Хиляди се събраха на протест срещу сръбския президент