НОВИНИ

Туристически маршрут по пътя на римските легиони край Асеновград

Доброволци от Асеновград и местната администрация обновяват и маркират пешеходен туристически маршрут. Проектът „По пътя на легионите" разкрива основите на античното търговско трасе, свързвало някога българските земи с Беломорието. Целта е Асеновата крепост и Бачковският манастир да се превърнат в обща културно-поклоническа дестинация.

bnt avatar logo
от БНТ
22:28, 08.10.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Стар римски път е единствената пешеходна връзка между Асеновата крепост и Бачковския манастир. Но преди повече от 30 години той бил забравен и от поклонниците и от туристите. Тези, които сега посещават историческите забележителности, дори и не подозират за него.

Оксана - Санкт Петербург: Сега сме тук на Асеновата крепост , а след това искахме да се поразходим до Бачковския манастир. Не знаехме, че можем да отидем до там пеша.

Облагородяването на древния търговски път започва тази седмица. А в инициативата ще се включат 20 човека от местна младежка организация.

Благовест Динков - Сдружение „Устремени" - Асеновград: Това което ще направим е да го почистим, на места където има много клони храсти да ги махнем, най - важното - ще направим маркировка.

Доброволци ще започнат разчистването на известния в античността маршрут от двете крайни точки - Асеновата крепост и Бачковския манастир. Трасето е с дължина 7 км и преминава по два антични моста, и покрай три християнски параклиса.

Така пътят на римските легиони край Асеновград ще се превърне в универсална дестинация - за спорт, за пътешествие и за религиозен туризъм.

Ивайло Мирчев - общинско предприятие „Туризъм" - Асеновград: Ние знаем за т.нар. плигиримаж - за поклонничеството, което е наистина значимо събитие в културния живот на Европа и искаме да го наложим в България и конкретно в Асеновград известен като малкия Йерусалим.

Старият - нов пешеходен маршрут между Бачковския манастир и Асенова крепост е лек и удобен дори и за най-неподготвените туристи. През пролетта той ще бъде обозначен с информационни табели. Ще бъдат изградени кътове за отдих и панорамна площадка в планината близо до село Бачково.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките авиодиспечери отмениха планираните стачки
Гръцките авиодиспечери отмениха планираните стачки
Французи протестират срещу плана за разселване във Франция на мигранти
Французи протестират срещу плана за разселване във Франция на мигранти