НОВИНИ

Туристически маршрути във Врачанския балкан

Националният празник и почивните дни дават възможност за туризъм по патриотични маршрути от нашето богато историческо минало и природните красоти на родината. Едно от белите петна в туристическата карта на България си остава Врачанският регион, въпреки че е свързан с важни исторически събития и предлага уникални забележителности за ценителите на чистата природа.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
10:32, 03.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

От опълченския кръст на Околчица до легендарния кораб „Радецки" на Козлодуйския бряг, туристическите маршрути във Врачанско са с обща дължина над хиляда километра. По трасето са пещерата Леденика, водопадите Боров камък и Скакля, скалните феномени Божия мост и Вратцата, а в хилядолетни църкви и манастири са скрити средновековни стенописи. Местните хора обаче смятат, че това богатство все още чака своите откриватели.

Ива Антонова, гр. Враца: Въпросът е, че не се работи достатъчно за популяризирането им, за достъпа до тях, а целият регион разчита на туризма като поминък.

От общината във Враца отчетоха видим ръст на туристическия интерес и пет пъти повече събрани средства само за година. Това се дължи и на предлагането на нови атракции, като фолклорния събор през лятото във Врачанския балкан.

Ирена Николова, гл. експерт по туризъм в община Враца: Надграждаме това, което сме постигнали дотук и търсим по-широко популяризиране на новите събития и затова разчитаме през тази година да постигнем още повече.

От природния парк „Врачански балкан" казаха, че са подготвили интересни маршрути за празничните дни.

Георги Антонов, експерт в ПП „Врачански балкан": По стъпките на Ботев и Вазов, един маршрут който започва от Враца, къщата на баба Илийца, да се качат на Околчица, където в хубаво време гледката е неповторима и още една пътека по стъпките на Ботевата чета, която може да се обиколи за час.

През тази година акцентът е достъпът до туристическите забележителности с нови обекти и ремонти на инфраструктурата, а сред най-важните обекти е реконструкцията на панорамния път до пещерата „Леденика" на стойност 11,5 милиона лева, обобщават от общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи биткойнът е по-скъп от златото
За първи биткойнът е по-скъп от златото
​Малайзия освободи задържан за убийството на Ким Чен-нам
​Малайзия освободи задържан за убийството на Ким Чен-нам