НОВИНИ

Представиха проект за 12 винено-кулинарни дестинации из България

12 винено-кулинарни маршрута из България представиха днес две министерства - на туризма и на земеделието. Идеята на съвместния проект е след създаването им в средата на следващата година, България да стане туристическа дестинация за четири сезона и това да допринесе за значително развитие на винения и кулинарния сектор у нас. Още от Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:05, 23.10.2017
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Представените днес 12 винено-кулинарни дестинации тепърва ще бъдат обсъждани с местния бизнес и общините. След одобрението им през юли догодина, ще бъдат включени в платформата „Аз обичам България", която рекламира 100-те национални туристическа обекта. Така според министър Ангелкова, ще се популяризират българските традиции и култура, като се наблегне на местната храна, виното и обичаите.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Целта е по този начин да привлечем вниманието към вътрешността на страната. Знаете , че основно туризмът се концентрира предимно по Черноморието . Искаме да насочим вниманието към крилата на сезона, да представим България като страна - дестинация за 4 сезона.

Освен с виното и храната, маршрутите ще бъдат съчетани и с многото природни и исторически забележителности у нас.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Важно е кметовете да са активни и когато вече се предложи един маршрут откъде да мине, съобразно това да се изберат туристите, наши и чужди откъде да минат и какво да дегустират.

Кметове от страната, дошли на срещата, посрещнаха инициативата с огромно одобрение.

Генчо Герданов - кмет на Копривщица: Този проект ще има голям успех не само в Европа , но и в света. Хората от Копривщица и аз като кмет ще направя всичко възможно този проект да се осъществи.

На представянето дойде и китайска делегация, която прояви голям интерес към износа на българско вино за Китай.

Яо Чаоиънг, съветник по търговските въпроси на китайското посолство в България Годишно в Китай консумираме над милиард и половина литра вино, предимно от Франция и Южна Африка, на стойност близо 2 и половина милиарда долара.Дори малък дял от този пазар да е с България, това ще е ценно за страната ви.

За 8-те месеца на годината над 6,5 млн чуждестранни туристи са посетили България, което е с 8% повече от миналата година. Очакванията са с новите винено-кулинарни дестинации, броят им значително да се увеличи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домоуправители са притеснени от изискванията в Закона за местните данъци и такси
Домоуправители са притеснени от изискванията в Закона за местните данъци и такси
Димитровградската болница Свeта Екатерина е на ръба на оцеляването
Димитровградската болница "Свeта Екатерина" е на ръба на оцеляването