НОВИНИ

Туристическите пътувания с кораб по река Дунав продължават да са хит

Туристическите пътувания с кораб по река Дунав продължават да са хит, като през последните години круизните туристи бележат ръст, коментират експерти в бранша.

туристическите пътувания кораб река дунав продължават хит
bnt avatar logo
от БНТ
07:15, 11.05.2018
Чете се за: 02:22 мин.
У нас

На пристанище Видин през туристическия сезон 2016 г. са акостирали 181 круизни кораба със средно по 150 пасажера. През 2017 г. броят на корабите вече е 192. За новия туристически сезон 2018 г. броят на круизните кораби, които ще акостират на видинския бряг е рекорден - 256, със 64 кораба повече от миналата година, съобщиха от пристанище Видин.

Така през туристическия сезон, който започна на 22 март т.г. и ще завърши в средата на ноември, във Видинско ще преминат над 30 000 туристи. Според предварителните заявки през този сезон на видинското пристанище ще акостират супер луксозни речни круизни кораби - 261 на брой по данни на туроператорските фирми.

Сред най-натоварените месеци, в които пристигат най-много кораби са месеците юли и август. В тези месеци има дни, в които на видинското пристанище ще акостират от 5 до 7 круизни кораба, уточняват от пристанищната администрация. Речните круизни кораби по река Дунав са сред луксозните плавателни съдове, плаващи по реката и са основно под швейцарски, германски и канадски флаг. Пристигащите във Видин туристически кораби се агентират основно от три български туроператорски фирми, чуждите туристи са от всички континенти на земята. Най-много пътуват американците, следват ги японците, европейците. Любопитното е, че всички туристи са представители на третата възраст - над 65 години, като преобладават семейните двойки.

Значителен е делът на посетителите от страни, като САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Китай, сочат данните.

Какво интересува чуждите туристи, пристигнали в региона с кораб? Чуждите туристи споделят, че проявяват силен интерес към религиозни и исторически обекти, както и към обекти от близкото минало, които илюстрират любопитния за тях тоталитарен период. С удоволствие общуват с младите хора. Те обаче се оплакват от липсата на удобства на българските пристанища и подстъпите към градските части, от липсата на тоалетни, на бюра за обмяна на валута, на посттерминали или на банкомат в района на туристическите обекти, които посещават - крепостта "Баба Вида", белоградчишката крепост "Калето", пещерите "Магурата" и "Венеца" и другите обекти, както и от липсата на информация на подходящ език, разказват екскурзоводи.

Много от туристите смятат, че свободното им време на сушата е твърде ограничено. Круизните туристи рядко купуват или посещават български заведения, пазаруват предимно дребни сувенири, но не защото няма нищо интересно на пазара, а защото нямат достатъчно време, споделят техните гидове. В отделни случаи се случва турист да направи разход най-много за 50-тина евро.

Круизните туристи много държат на качеството на екскурзоводското обслужване и са силно зависими от информацията, която им предоставят екскурзоводите. Vikikng Aeger, Vikikng Embla, River Concerto, River Princess, River Сlood II, Der Kleine Princ, Amaprima, Illumination, Sofia и др. са само част от имената на плаващите супер луксозни хотели по реката, които предлагат всякакви екстри за своите туристи - от барове и заведения, до басейн, зони за отдих, мини голф, велосипеди за желаещите при слизане на брега, различни атракции на кораба.

Тенденцията през последните години е все повече круизни кораби да акостират в пристанище Видин. Там е определено специално кейово място, където пристават корабите. Пристанището има специална рампа за инвалиди, при пристигането на корабите винаги е украсено с фирмените флагове на фирмата туроператор, които се поставят редом до специално издигнати шатри на брега.

В последните няколко години ръководството на пристанище-Видин инвестира значителни средства за подобряване на инфраструктурата, което се вижда и оценява от всеки слязъл на българския бряг.

Луксозни туристически автобуси с гидове, които в повечето случаи пътуват с корабите, но често се наемат и местни, возят чужденците по избрани туристически маршрути във Видинско.Това са крепостта "Баба Вида" и Синагогата, Белоградчишките скали, пещерите "Магура" и "Венеца". За туристите се осигурява и пешеходна разходка из град Видин и крайдунавския парк.

По-голяма част от местните културни институции не са активни в предлагането на допълнителни услуги, предназначени за туристите, в частност - за круизните туристи, твърдят представители на туроператорите. Изключение правят фолклорните ансамбли "Дунав" и "Северняци" във Видин. Атракциите и различните културни мероприятия се договарят предварително преди всеки сезон между туроператорите и общините и различните културни институти и организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честваме двамата равноапостоли св. св. Кирил и Методий
Честваме двамата равноапостоли св. св. Кирил и Методий
Започна подписка за повече права на хората с интелектуални увреждания
Започна подписка за повече права на хората с интелектуални увреждания