НОВИНИ

Превозвачите непреклонни за блокадата по Великден

Седмица преди Великденските празници, българските превозвачи объркват плановете за поредицата почивни дни на мнозина. Превозвачите остават твърди в намеренията си - на 29 април ще блокират всички контролно-пропускателни пунктове по българо-гръцката граница.Това е в отговор на гръцката 40-дневна блокада, която нанесе щети на икономиката ни за малко над 10 млн. евро. Туроператорите нарекоха намерението "безумие" и пресметнаха, че блокадата ще ги ощети между 80 и 100 милиона лева заради нереализирани или забавени пътувания. Премиерът се обяви категорично против блокадата.

Александър Марков
от Александър Марков Тоня Димитрова
20:35, 22.04.2016
Чете се за: 03:50 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов заяви категорично, че е против блокадата и в началото на следващата седмица ще се срещне с превозвачите, на които явно още им държи от февруарските протести на гръцките фермери. Борисов много добре разбирал нашите шофьори, но бил длъжен да реагира на неевропейските им действия. Но при условие, че гръцкият му колега Алексис Ципрас също положи усилия гръцките блокади да не се повтарят.


;

От Солун външният министър Даниел Митов заяви, че България и Гърция преговарят по конкретни текстове именно с тази цел - да се сложи край на периодичните затваряния на границата. Двете страни са се договорили да използват по-интензивно полицейско-митническия контактен център в Промахон.

;

Заместник-вътрешният министър Филип Гунев заяви, че се надява до пълна блокада да не се стигне и че двете страни ще работят по превантивни мерки именно в този център в Промахон.

;
Бойко Борисов, министър-председател - Унизителни бяха действията на гръцките фермери. И по-унизителното беше, че вече 10 години го правят. В същото време никак не съм привърженик на такива действия да се отговаря по този начин на една такава провокация. Бих се срещнал с тях, бих ги помолил това да не го правят, бих търсил инициатива с гръцкото правителство да станем гарант, ама и те, и ние. Щото аз накрая ще се разбера с превозвачите да не блокират, но искам и Ципрас, уважаемия колега, да поеме ангажимент, че ако януари затворят по същия начин границата, ще прати жандармерията да разчисти трасе, да минават пътищата.



;
Даниел Митов, министър на външните работи - С гръцкия министър както на външните, така и на вътрешните работи успяхме да се договорим за това, да използваме по-добре контактния център в Промахон и лична политическа ангажираност на министрите, когато евентуално се, и ако, евентуално се стигне отново до нарушаване свободата на движение по нашата обща граница. Надяваме се, че до такива моменти няма да се стига, но, така или иначе, и гръцката страна, и българското правителство се ангажираха да имат по-активни действия в тази ситуация.
;
Филип Гунев, зам.-мин. на вътрешните работи - Това, което говорихме днеска и с вътрешния министър, и с външния министър, беше един по-устойчив механизъм, защото тази игра на пинг-понг, където едната страна отговаря на другата, след месец можем да видим отново гръцки фермери, като им приключи сеитбата, затова ние търсим устойчив механизъм, който по принцип да предотврати такива случаи.
;

Българските туристи, търговци, хотелиери, туроператори - тези ще са големите губещи от блокадата. 110 000 българи се очаква да пътуват в Гърция по Великденските и Гергьовденски празници, 80 000 гърци ще дойдат у нас. Вече има анулирани резервации в български хотели, а туроператорите търсят алтернативни маршрути през Македония.

;

Превозвачите ще блокират границата за по 16 ч. дневно напълно - за всякакво движение. 4 часа границата ще е блокирана, 1 час ще бъде отворена. От това ще пострадат и българските търговци, които вече са закупили и предплати земеделска продукция от Гърция.

;

Така заявената цел на блокадата - да нанесе сериозен ефект по гръцкия бизнес, може и да не се реализира. Напротив, ефектът ще е бумерангов по нашата икономика. Да видим още.

;

Превозвачите ще затворят границата от 29 април до 8 май. Изпратили са уведомления до институциите, но не искат разрешението на държавата за блокадата, заяви предс. на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

;
Йордан Арабаджиев, предс. на Съюза на международните превозвачи - За хората с проблеми, за болни, бременни жени - при всички положения ще се осигури преминаване, за да не се стигне до някакви форсмажорни ситуации.
;

Превозвачите се извиняват на всички пътуващи, но държат да отговорят 40-дневните гръцки блокади, щетите от които сега никой няма да обезщети.

;
Миролюб Столарски, предс. на Асоциацията на сдурженията в автомобилния транспорт - За да може да знаят догодина, като тръгнат пак да ни спират, да знаят, че ще има ответен удар и към тях. Защото една голяма част от тези, които бяха на границата, т.н. фермери, имат хотели по морето.
;

Туристическият бранш вече отчитат първите анулирания на гръцки резервации у нас. Най-лошите очаквания са до 80 000 гърци да се откажат от почивката си в България. Загубите ще са за нашите хотелиери, защото в договорите с туроператорите има клауза "ноу шоу", или "неявяване", поради форсмажорни причини.

;
Румен Драганов, предс. на Института за оценки в туризма - Тогава няма кой да възстанови тези загуби за хотелиерите, тъй като принципът, който ние използваме, е - тогава, когато ние имаме "ноу шоу" поради такава причина, пътуването може да бъде отложено за друга дата. Тоест те ще могат да ползват, ако имат предплатено пътуване, в друга дата, но няма да бъдат санкционирани.
;

Българските туристи също ще понесат загуби, тъй като туроператорите не носят отговорност за забавяния при форсмажорни обстоятелства, а не всички туристи имат застраховка "Отмяна на пътуване".

;
Байко Байков, предс. на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции - Практически всички пътувания за празниците са платени в много сериозна степен или изцяло платени, защото те са предстоящи - буквално след няколко дни започват първите пътувания. В този смисъл, щетите ще бъдат насочени и към крайните клиенти.
;

Димитрис Ангелос работи във верига хотели в Халкидики. 1500 от всичките им 2500 места вече са резервирани от българи.

;
Димитрис Ангелос, хотелиер в Халкидики - В момента резервациите са 65% от българи туристи и от македонци и това ще доведе до огромни проблеми, ако те откажат резервациите. Това, което направиха и гръцките фермери, и това, което възнамеряват да направят и българите сега, е огромна грешка.
;

Според юристите, блокадите няма да имат нужния ефект. Компенсации от Гърция нашите превозвачи трябва да търсят по съдебен път. Индивидуално.

;
Иван Тодоров, юрист - Могат да бъдат заснимани поотделно всички протестиращи от гръцка страна, които блокират границата, и да им бъдат образувани дела за обезщетение. Може да бъде сезирана прокуратурата. Но този индивидуален подход не беше реализиран. Липсваше отзад подкрепата на държавата с конкретни снимки, доказателствен материал, записи, което не беше никакъв проблем да се направи, ако беше решено да се направи такова нещо.
;

Превозвачите заявиха още, че ще решавата на извънредни събрания дали да не развалят блокадата преждевременно - преди датата 8 май.

;

Накрая да кажем, че блокадите не са законни. И превозвачите са съгласни с факта, че затваряне на държавна граница няма как да е законно.

;

Конкретен текст в НК, обаче, за престъпление "блокиране на граница" няма. Превозвачите могат да бъдат принудени да вдигнат евентуална блокада само по чл. 100 от Закона за автомобилните превози. Законът е ясен - превозвач, който допусне превозните му средства да се използват за умишлено препречване на свободното движение по пътища, отнася глоба от 3000 лева и отнемане на лиценза за 1 година.

;

Според юристи блокирането може да се атакува и по друг път - чрез текстове за хулиганство, неподчинение на органи на властта, ако Гранична полиция или МВР нареди на колите да се изтеглят, а те не се подчинят, нарушаване на обществения ред. Въпросът е какво ще направят институциите. И дали гръцките фермери наистина ще си вземат бележка след 10 години непрестанни блокади от тяхна страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обама за оставане на Великобритания в ЕС
Обама за оставане на Великобритания в ЕС
Президентът подписа споразумението от Париж за климатичните промени
Президентът подписа споразумението от Париж за климатичните промени