"Добре дошли в България". Под този надслов премина организираното от Българското посолство в Кишинев туристическо изложение. На него бяха представени курорта Пампорово, Спортно-оздравителения комплекс "Камчия" и Велинград. Повода за инициативата беше Световният ден на туризма.

Над 100 представители на туроператори, дипломатически мисии в Молдова и членове на търговско-промишлените палати в Кишинев и Приднестровието, се запознаха с възможностите, които предоставят трите туристически дестинации в България - както за почивка, медицински, здравен и спа туризъм, така и за студентски стажове и практики. Всяка година, броят на молдовските туристи в България расте.

Бронислав Денев - съветник в посолството на България в Молдова: По последни данни, за първите 7 месеца на тази година, около 135 хиляди молдовци са били в България с цел почивка и ваканция. А общо около 192 хиляди молдовани са били в България.

Молдовските туристи предпочитат нашето Черноморие. Вече се работи и за привличането им към планинските курорти.

Бронислав Денев: Бяхме излезли с предложението за подкрепа за организация на чартърни полети през зимата за България. Съвсем наскоро министър-председателят на България беше казал, че държавата може да субсидира чартърни полети.

Около 13 хиляди молдовци посещават българските зимни курорти от декември до март. Организирането на чартърни полети би могло да увеличи броят им три пъти.