НОВИНИ

​Туристите донесоха нов живот за малко градче в Тибет​

Едно малко градче в Тибет преживя промяна, благодарение на която привлича туристи от цял свят.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:35, 13.06.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Градчето Кона - откъснато от света и забравено от всички. На 400 км от столицата на Тибет Лхаса и близо до границата с Индия и Бутан. Със 140 жители, едва свързващи двата края. Повечето принадлежат на едно от най-малките етнически малцинства в Китай - монба. Всичко се променя преди три години, благодарение на програма, финансирана от местните власти. Целта е градчето да се превърне в модерно привлекателно за туристи място. Така изглеждат къщите преди, а това е гледката след реконструкцията.

Гуру, местен жител: Прeдишното ми жилище беше много семпло. Беше тъмно, дървеният покрив течеше, когато валеше. Беше неудобно за живеене, не можеше и дума да става да се приютяват гости.

След обновяването на жилищата и снабдяването им с всички удобства, много хора ги превръщат в къщи за гости или чайни.

Бодор, кмет на община Кона: При планирането и при изпълнението на на проекта, ние запазихме обичаите и културните особености на етническото малцинство Монба, особено в стила на домовете им.

Новите възможности привличат обратно в града много млади хора, напуснали го заради липсата на каквито и да било хоризонти пред тях преди. Но сега е друго.

Цринг Лхамо, местна жителка"Възползвах се от изгодните условия за местните жители и сега живея по - добре, след като превърнах дома си в чайна.

Все по-големият брой туристи, идващи тук, радва местните хора. Годишно от къща за гости се печелят по около 7000 долара, което за този район, си е печеливш бизнес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва изборът на наследник на премиера Тереза Мей
Започва изборът на наследник на премиера Тереза Мей
Холандия блокира преговорите с Албания за ЕС, но не и с Македония
Холандия блокира преговорите с Албания за ЕС, но не и с Македония