Туристите не напускат Халкидики и тези, които са предвидили да дойдат в близките дни, няма от какво да се страхуват, съобщи Катя Пеева, кореспондент на Българското национално радио в Солун за "По света и у нас". Пътищата са почистени и обстановката е спокойна.

Гръцките власти са реагирали много бързо на последиците от бурята. Пожарната на Солун за час стигна до Халкидики, полицията предупреждаваше хората за изкоренени дървета и затворени пътища, а гражданска защита се отзоваваше на всеки сигнал.

Говорителят на правителството заяви, че предупреждение за бурята е отправена на няколко езика. Спасителната операция се ръководи от министъра за защита на гражданина и обществения ред Михалис Хрисохоидис:

Стелиос Пецас - говорител на гръцкото правителство: Искам да ви информирам за предприетите действия през последните 24 часа. Гражданска защита издаде предупреждения за опасно време вчера в 17,57 часа на базата на прогноза на Националния метеорологичен център. Оповестени бяха и инструкции за защита на гражданите, излъчени на четири езика по национални и местни медии.
Михалис Хрисохоидис- министър на защитата на гражданина и обществения ред: Искам да изразя дълбока тъга от името на всички за загиналите, включително двете деца в засегнатия район. Скърбим за тях и сме солидарни със семействата им, с хората, загубили своите близки.

Гърците днес се молиха за ранените в църквите, а те са около 120, като повечето от тях са настанени в болници в Солун. Според лекарите състоянието им не е животозастрашаващо.

Задействан е и европейският спасителен механизъм и вече е получена първата помощ от половин милион евро за засегнатите общини. Обезщетяват се и фермерите, защото цялата реколта на полуостров Халкидики е унищожена.

Туристите не напускат Халкидики. Продължават почивката си. Пътищата са отворени. Възстановява се електрозахранването. Тези, които са планирали почивка на Халкидики, няма от какво да се страхуват. Бурята премина.


Извънредно положение е въведено след смъртоносната буря на Халкидики

Извънредно положение е въведено след смъртоносната буря на Халкидики

Извънредно положение на полуостров Халкидики след силния дъжд и ураганния вятър снощи. Опустошителната буря на гръцкия полуостров причини смъртта на 7...

Токът на Халкидики ще бъде възстановен най-късно утре

Токът на Халкидики ще бъде възстановен най-късно утре

Бедствено положение на Халкидики заради силния дъжд и ураганния вятър. Опустошителната буря на гръцкия полуостров снощи причини смъртта на седем чужде...