Туризмът - така нужен и желан източник на поминък и доходи, това лято е и източник на напрежение в редица от най-популярните дестинации в Европа. Какви са страничните ефекти от него в три популярни туристически дестинации - Венеция, Палма де Майорка и Барселона.

Надпис „Не искаме туристи в сградите си! Това не е плажен курорт“ в Барселона, Испания
Надпис „Не искаме туристи в сградите си! Това не е плажен курорт“ в Барселона, Испания © БТА

Пореден протест на жители на Венеция под мотото „Няма да напуснeм“.

Хората недоволстват, че градът е на път да се превърне в тематичен парк, че хотелите и апартаментите, наемани чрез интернет завземат жилищния фонд и вдигат наемите, че почти не е останал обикновен магазин за ежедневни битови нужди. Постоянното население на Венеция вече е малко над 50 хиляди, наполовина колкото преди 40 години. Всеки ден обаче от круизни кораби и с друг транспорт градът щурмуват хиляди туристи.

Марко Каспаринети, жител на Венеция: Спрете с хотелите, искаме къщи. Всеки дворец, и този дзад мен, който векове е бил хоспис, ще се превърне в хотел. Не може да продължава така.

Шум, боклук и все по-недостъпни наеми, оплакват се и в Испания. В Палма де Майорка - най-големият град на Балеарските острови, наемите са скочили с 40 на сто за пет години.

Мария Луиза, жител на Палма де Майорка: Не знам къде ще отида след септември. Не намирам нищо по джоба си. Не мога да си позволя повече от 600 евро за наем. Не изкарвам достатъчно. Туризмът е хубаво нещо, носи пари и работа, но не е редно местните да не могат да си позволят жилище под наем.
Франсиско жител на Палма де Майорка: Центърът на Палма става прекалено скъп, и не само той.

Тъй като съществуващите правила масово не се спазват, тази седмица властите на Балеарските острови въведоха глоби от 20 хиляди до 40 хиляди евро за отдаване на жилище на туристи без лиценз. Хората могат да сигнализират за незаконно приютяване на туристи на специален сайт, а платформи като Еърбиенби ще бъдат наказвани с глоби до 400 хиляди евро, ако рекламират жилище без лицензен номер.

В Барселона - друга притегателна дестинация, също въвеждат контрол върху апартаментите за туристи и глоби за платформите. Мерките идват след като страстите опасно се повишиха - в Барселона се появиха агресивни графити, излезе дори видео как маскирани плашат туристи в Майорка. Премиерът на страната трябваше да припомни ползите от сектора.

Мариано Рахой премиер на Испания: В туризма работят 13 процента от заетите в Испания. над два и половина милиона души. Той дава над 12 на сто от брутния ни вътрешен продукт, трябва да се грижим за туристите, да ги глезим и да се отнасяме добре с тях.

В големите градове в Европа властите се борят да ограничат страничните ефекти от дейности на платформи като „Еър би ен би“ и превръщането на споделеното жилище в бизнес за крупни собственици на недвижими имоти.

Парижкото кметство съобщи, че за първите шест месеца е наложило глоби в размер на 615 хиляди евро - над десет пъти повече отколкото за първото полугодие на 2016-та. Глобените 31 собственици са надхвърлили тавана за отдаване от 120 дни в годината и не са декларирали приходите. За такива нарушения в града следят 25 инспектори.