НОВИНИ

Туристите влизат в регистър от 2017 г.

По данни на министерството на туризма сивият сектор в бранша е между 30 и 50 на сто.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:28, 29.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Туристите влизат в регистър от 2017 г.

Всички туристи, които отсядат в хотели, ще влезнат в интернет регистър свързан с данъчните. Това предвижда поправка в Закона за туризма, която депутати от икономическата комисия към парламента, гласуваха за първо четене. Очакванията на министерството на туризма, което е вносител на поправката, е това да доведе до изсветляване на бранша с поне 20% до две години.

Пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че за съжаление в момента се укриват между 30 и 50% от оборотите на хотелите. Освен добре за приходите в бюджета, новата поправка ще е полезна и за борбата с тероризма, тъй като до събраната информация ще имат достъп и от МВР.

По време на представянето от туристическият бранш подкрепиха промяната, но и представиха няколко притеснения свързани с нея.

Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация:
Много данни ще ходят, насам-натам, а пък вие знаете, че думата хотел е възникнала преди дълги години във Франция. Основната задача на хотела е била именно незаконни двойки да се срещат и тъй като ние си изкарваме хляба от това нещо, може да е смешно, но голям процент от приходите ни идват от такива незаконни срещи и ние се страхуваме, че може тази информация да изтече някъде и това значи да си изгубим голяма част от нашата клиентела.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятна школа в Благоевград
Лятна школа в Благоевград
Протест срещу Брекзита в Лондон
Протест срещу Брекзита в Лондон