НОВИНИ

Туризъм по време на война - разходка през Памирската магистрала

Екскурзия в Афганистан по Памирската магистрала? Оказва се, че това е възможно. Пътят минава на над 4000 метра надморска височина по границата на Афганистан и Таджикистан през така нареченият Вахански коридор. Маршрутът е толкова непристъпен, че въпреки размириците в района, той остава незасегнат от талибаните и е сред легендарните маршрути за истинските пътешественици.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова
21:02, 01.01.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Официалното име на Памирската магистрала е М41. Тя е завършена през 1940 година и е открита от Сталин. По пътят, дълъг 1250 километра, се е пътувало още преди 2000 години.

Димитър Попов, пътешественик: Всъщност Памирската магистрала следва Пътя на коприната. Но това най-непристъпната част на пътя на коприната. Там където Марко Поло е минал. Маршрута се избира от хора пътешественици, които избягват масовият туризъм, които са обиколили голяма част от света и търсят по-истински преживявания без нищо напудрено. Нищо натруфено няма, нищо което е направено за туристи. Всичко е автентично. Но интересното е, че всъщност природата е точно като в България - ябълки, кайсии, какво ли не. Всичко е отрупано с плод.

Местните жители живеят просто. Те са исмайли - умерено религиозно течение на исляма. Семействата имат по 7-8 деца и всички са на полето, а образованието е задължително.

Димитър Попов, пътешественик: Едно от преимуществата е, че в тази част, талибан просто не е стъпвал. Както във Ваханският коридор, тази част на Афганистан, така и тук в долината Ренкапяндж, пендж и легендарния Оксус.

Причина за непристъпноста е и фактът, че пътят е асфалтиран само в първите 60 километра от Душанбе в посока Хорок. Последната точка от пътуването е град Ош в Киргизия. Въпреки че тук няма военни действия, малцина са туристите избрали да минат легендарният маршрут.

Димитър Попов: Едно от неприятните неща е, че примерно застраховката не важи в Афганистан. Въпросът е, че ако стане нещастен случай, просто застраховката, но пък от друга страна просто е зашеметяващо.

Въпреки гостоприемството на местните хора, експертите съветват да избягвате да минавате през Памирската магистрала през зимата, защото опасността от лавини и свлачища там е голяма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арктически студ скова част от Съединените щати
Арктически студ скова част от Съединените щати
Важните решения, които ще се вземат по време на българското европредседателство
Важните решения, които ще се вземат по време на българското европредседателство