НОВИНИ

Туризмът - основната жертва на атентатите в Турция

В миналото Истанбул беше една от най-желаните туристически дестинации в света. След атаката на летище "Ататюрк" и серията от кървави атентати през последната година, ситуацията се промени. Големите туроператори в страната търпят загуби от близо 50% от оборота си, а според данните на турските власти туристите са намалели с 45% през последните 12 месеца.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:29, 30.06.2016
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Алпер Корай - регионален мениджър на турски туроператор: "За съжаление отразява се много зле. Обаче вече сигурно свикнахме да живеем с това. Не само при нас има атентати, има ги по цяла Европа. не е за добре, но животът продължава и никой не гарантира, че това няма да се случи при тях".

Алпер Карой е регионален мениджър на турски туроператор. В нощта на атентата трябва да помогне на около 100 души да намерят подслон или друг полет за крайната им дестинация.

Алпер: "По време на атентата самолетът им беше във въздуха и трябваше да кацне на летището "Ататюрк". Самолетът кацна на "Сабиха Гюкчен". И след това всички пасажери, които бяха на време излетяха. Има хора, които не успяха, сега са настанени в хотел, предоставяме им хотелско обслужване, обяд, вечеря, закуска, безплатно".

В центъра на Истанбул, в района на площад Султанахмет полицаи има, но присъствието им е дискретно. Турските власти са предприели всички необходими мерки, за да не безпокоят туристите.

Туристическите атракции в Истанбул изглеждат оживени, но потокът от туристи далеч не е това, което е нормално.

Дакон, собственик на магазин: "Вижте, всичко е празно, никой не идва. Нормално е, хората ги е страх. във Франция атаките са много по-брутални, но хората продължават да ходят там, не ги е страх, защото има мерки за сигурност. Но в Турция става вече веднъж, два пъти, три пъти, това е нашият голям проблем - сигурността".

Лариса и Линда са пристигнали тук още преди атентата и са усетили каква е промяната в атмосферата преди и след атаката на "Ататюрк".

Лариса - Австралия: "Беше страшно, но съм щастлива, че не бяхме там. Стана ми мъчно за всички хора тук.
Линда - Австралия: "Улиците бяха много оживени когато пристигнахме, но след атаката всичко стана тихо. Стояхме в другата част на града, където са магазините и след атентата всичко беше много, много тихо".
;

Повечето от чуждите туристи са доволни от пътуването си.

Джо от Австралия: "Можехме да изберем да отмени пътуването или да резервираме за друга дата, но все пак решихме да дойдем в Истанбул".
Виктор - от Лвов, Украйна: "Някои от групата си мислеха да откажат резервацията, но само двама го направиха. всички останали - 9 души решиха, че ситуацията ще бъде нормална".
Хелка от Исландия: "Не трябва да позволяваме на терористите да спират живота ни и се надяваме сигурността да е на по-високо ниво".

Сега турският туристически сектор се надява след решението за стопляне на отношенията с Русия, туристите оттам да се завърнат отново. Отчита се 95% спад на руски туристи, след като турски изтребители свалиха руски бомбардировач миналата година.

Алпер: "Само в Анталия живеят около 250 хиляди руснаци и просто те сами казват, че отношението на турците, качеството на обслужване, цени, не могат да намерят същото качество в другите страни".

И въпреки стоплянето на отношенията с Москва, проучване показва, че са нужни средно 13 месеца, за да се възстанови туристическият сектор след вълна от тероризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Менда Стоянова: Основното разковниче са анонимните сигнали
Менда Стоянова: Основното разковниче са анонимните сигнали
Нов център за медицински помощни средства отвори врати в Русе
Нов център за медицински помощни средства отвори врати в Русе