В Добрич хайдути, каубои, казаци ще се сражват днес за медалите на петия национален турнир по стрелба със старовремско оръжие. Задължително условие за участниците е да бъдат облечени с униформи и носии от времето на оръжието, с което стрелят.

Добрич

Организатор на турнира е регионалният клуб "46-и пехотен Добрички полк". А членовете на клуба са хора с различни професии- има лекар, полицай, художник, охранител, журналист. Всички обединени обаче от едно-любовта към историята и оръжията.

д-р Добрин Добрев - ветеринарен лекар: "Казват, че първото нещо, към което съм посегнал, на първата годинка ли беше е бил пистолета на баща ми."

По време на състезанието се използват реплики на автентичнните оръжия, задължително фабрично произведени.

Деян Дечков - съдия: "Специфичното е, че тука нямаме съставен патрон, нямаме патрон, който е събран, зарежда се и стреля. Тука много по-прецизни трябва да бъдат нещата. Значи самата цев представлява капсула на куршума, капсула на патрона, на гилзата."

И ако оръжията, които използват за състезания могат да се купят от магазин, то автентичните пушки и пистолети, които използват за възстановки, се намират все по-трудно, разказват реконструкторите.

д-р Добрин Добрев - ветеринарен лекар: "Тъй като все повече хора започват да проявяват интерес към нашата история и за огромно съжаление все по-трудно намираме нужните ни оръжия, за да можем чрез тях да пресъздадем историческите събития в нашите възстановки."

Това обаче, не отказва любителите на историята. Някои сами си шият униформите.

Пламен Николов - журналист: "Униформите са шити едно към едно в максимална близост към оригиналите. Същото важи и за ботушите и за снаряжението. Правим всичко възможно за намиране на автентични материали да бъдем максимално близо до историческата действителност."

Турнирът по стрелба с историческо оръжие е завършек на една успешна година за регионалния клуб в Добрич. През тази година са участвали в над 10 значими възстановки у нас, както и в няколко международни фестивала.