В холандския град Катвийк се провежда един от най-нетипичните, но същевременно и един от най-зрелищните турнири в света. "Сблъсъкът на дроновете" е боксов мач между два отбора, но не с човешки същества, а с дронове. Правилата са същите - този, който нокаутира противниковия дрон, печели.

Добре дошли на този нетипичен ринг. Девет отбора и техните миниатюрни летящи претенденти се борят за шампионската титла и награден фонд от 30 хиляди евро.

Състезанието се провежда за втора поредна година. Арената се намира в изоставен военен хангар и е изградена от същия материал, от който са направени щитовете на спецполицаите. Всеки отбор може да състезава с колко дрона пожелае, но при условие да има в арсенала си един дрон-войник и един дрон-кралица. Финалът на тазгодишното издание беше спечелен от белгийците.

Виктор ван де Елс, пилот: Първоначално не знаехме дали ще се класираме за финалите, а накрая дори и спечелихме. Оказахме се късметлии, защото батерията на противниковия дрон се изтощи.

Турнирът представлява и форум на иновациите в сферата на производството на дронове. Отборът на Съединените щати е изработил своя дрон специално за повода.

Холандската национална полиция заедно с Министерството на отбраната са официалните спонсори на шампионата. А университетът в Делфт е организатор.

Барт Ремес, изследовател в Техническия университет в Делфт: Не е само забавно, но е и образователно, защото тези битки са симулации на реални сражения.


Над 500 души взеха участие на тазгодишното издание на "Сблъсък на дроновете".