НОВИНИ

Турнир сблъсква дронове в Холандия

В холандския град Катвийк се провежда един от най-нетипичните, но същевременно и един от най-зрелищните турнири в света. "Сблъсъкът на дроновете" е боксов мач между два отбора, но не с човешки същества, а с дронове. Правилата са същите - този, който нокаутира противниковия дрон, печели.

bnt avatar logo
от БНТ
07:06, 20.03.2019
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Добре дошли на този нетипичен ринг. Девет отбора и техните миниатюрни летящи претенденти се борят за шампионската титла и награден фонд от 30 хиляди евро.

Състезанието се провежда за втора поредна година. Арената се намира в изоставен военен хангар и е изградена от същия материал, от който са направени щитовете на спецполицаите. Всеки отбор може да състезава с колко дрона пожелае, но при условие да има в арсенала си един дрон-войник и един дрон-кралица. Финалът на тазгодишното издание беше спечелен от белгийците.

Виктор ван де Елс, пилот: Първоначално не знаехме дали ще се класираме за финалите, а накрая дори и спечелихме. Оказахме се късметлии, защото батерията на противниковия дрон се изтощи.

Турнирът представлява и форум на иновациите в сферата на производството на дронове. Отборът на Съединените щати е изработил своя дрон специално за повода.

Холандската национална полиция заедно с Министерството на отбраната са официалните спонсори на шампионата. А университетът в Делфт е организатор.

Барт Ремес, изследовател в Техническия университет в Делфт: Не е само забавно, но е и образователно, защото тези битки са симулации на реални сражения.


Над 500 души взеха участие на тазгодишното издание на "Сблъсък на дроновете".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира кампания за насърчаване на младите да станат родители
Стартира кампания за насърчаване на младите да станат родители
Започва пролетното почистване на София
Започва пролетното почистване на София