НОВИНИ

​Турската армия нахлу в Сирия

В операцията, наречена "Щитът на Ефрат", се включиха танкове и спецчасти, подпомагани по въздуха от самолети на международната коалиция, ръководена от Съединените щати. По думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, офанзивата е насочена и срещу "Ислямка държава" и срещу сирийските кюрдски бунтовници, а причината за нейното провеждане е серията терористични нападения в страната. Операцията се провежда в координация със Съединените щати и Русия, но Дамаск я приема като директно нарушаване на суверенитета на страната.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:22, 24.08.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света
​турската армия нахлу сирия

Турската офанзива в Сирия започна около 4 часа местно време с масиран артилерийски огън и въздушни удари. Часове по-късно няколко танка и военна техника прекосиха сухопътната граница между двете държави при Джараблус.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Тази сутрин, в 4 часа, започна операция срещу "Ислямска държава" и кюрдските бунтовници - групировки, които застрашават нашата страна в Северна Сирия.

Турция влиза във война на два фронта. Анкара се опитва да изтласка джихадистите от Джараблус, но и да не позволи на кюрдите да заемат образувалия се вакуум, което пък засилва опасенията за вътрешен сепаратизъм. По-рано Анкара обяви смяна на позицията си по сирийската криза, за да не позволи разделяне на страната по етнически признак.

Джараблус е последният голям град по турско-сирийската граница, контролиран от "Ислямска държава".

Според Ердоган операцията е в отговор на обстрел по граничните турски градове. От Анкара твърдят, че това не е наземна операция, а възможност за създаване на коридор за умерената сирийска опозиция, която да изтласка враговете на Анкара.

Мевлют Чавушоглу - министър на външните работи на Турция: Сирийските кюрдски бунтовници трябва незабавно да се изместят на изток от Ефрат. Съединените щати бяха обещали, такава беше уговорката ни. В противен случай, подчертавам, Турция ще направи каквото е необходимо!

Това е първото нахлуване на турски сухопътни войски в Сирия от февруари миналата година, когато се проведе операция по спасяване на гробница от времето на Османската империя. Това е и първата турска въздушна атака над сирийска теротирия след свалянето на руския самолет през ноември миналата година.

Според експерти военните действия ще продължат поне 2 седмици, а по думите на турския вътрешен министър Ефкан Ала операцията ще приключи, когато заплахата е ликвидирана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник в Италия: Хората приютяват останалите без покрив след труса
От нашия пратеник в Италия: Хората приютяват останалите без покрив след труса
Младежки фестивал на изкуствата започна във Варна
Младежки фестивал на изкуствата започна във Варна