НОВИНИ

Турската армия започна изграждането на наблюдателни постове в Идлиб

Турската армия навлезе в сирийската провинция Идлиб и започна изграждане на наблюдателни постове. Военните маневри на Анкара са в рамките на споразумението между Турция, Русия и Иран за създаване на зони за деескалация в Сирия.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:31, 13.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Късно снощи Анкара започва прехвърлянето на военни и техника. В провинция Идлиб пристигат 200 войници, осем танка и 50 бронетранспортьорa. Турският генерален щаб съобщава, че целта е да бъде проследен режима по прекратяване на огъня, както беше договорено в Астана миналия месец.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Знаете, че с Русия и Иран се споразумяхме и че казахме, че навлизането на военни части може да стане неочаквано някоя вечер. Е, тази вечер това се случи. Започнахме съвместна операция в Идлиб, заедно със Свободната сирийска армия. Има хора, които са избягали от Алепо, били са принудени да го напуснат и сега са в Идлиб. Лишени са от правото си да водят нормален живот. Идлиб е до нашата граница и ние сме длъжни да предприемем някакви мерки. Никой няма право да ни пита защо го правим. Нашата държава има 911-километрова граница със Сирия. Ние сме тези, които са изложени на постоянна заплаха.

Междувременно, турски военен конвой е навлязъл и в съседната провинция Алепо и се е отправил към Шейх Баракат - място, което се издига над контролираните от бунтовници зони, както и над контролирания от кюрдите район Африн. Смята се, че целта на турската армия е да наложи контрол именно над кюрдските милиции там. Преди дни Ердоган заяви, че Турция ще извърши "сериозна операция" на територията на Сирия. 5

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майка роди в парк, бебето е мъртво
Майка роди в парк, бебето е мъртво
Айфеловата кула е затворена заради стачка
Айфеловата кула е затворена заради стачка