Висша съдебна инстанция в Турция отхвърли иск за освобождаване на американския пастор Андрю Брънсън. Новината отслаби допълнително турската лира, която само днес поевтиня с над 6 на сто спрямо долара. Роля в същата посока изиграха предупрежденията на Вашингтон за нови санкции по случая Брънсън. Днес се очаква кредитен рейтинг на Турция от агенция "Стандарт ен Пуърс". Тя излиза с оценката си след затварянето на пазарите преди деветдневната ваканция в страната за празника Курбан Байрям.

Турската валута е под натиск заради дипломатическия спор с Вашингтон, тревогата сред инвеститорите от съпротивата на президента Ердоган срещу повишаване на лихвите и цената за обслужване на външния дълг, оценяван на 460 милиарда долара.

Поредният съдебен отказ за освобождаване на пастор Брънсън беше предшестван от американско предупреждение.

Стив Мнучин - министър на финансите на САЩ: Планираме и други мерки, ако бързо не го освободят.

В характерен туит президентът Тръмп определи пастор Брънсън като голям патриот заложник и обяви:

Доналд Тръмп президент на САЩ: Няма да платим нищо за освобождаването на невинен човек, но ще намалим парите за Турция.

Анкара заяви, че продължава да отговаря реципрочно на американските мерки. След повишаване на митата върху турския внос на стомана и алуминий президентът Ердоган обяви бойкот на американската електроника и увеличи митата върху редица американски продукти.

Турските власти излязоха с нов пакет от мерки в подкрепа на икономиката. Отпускането на кредити ще продължи при гъвкавост на сроковете за погасяване. Банките няма да изискват компаниите да погасяват задължения, възникнали заради промените на валутните курсове.

Туркер Саваш - банкер: Честно казано не се тревожа, защото са взети вътрешни мерки. Заплахите за нови санкции наистина може да доведат до спекулативни действия и моментни валутни колебания. Когато турските пазари са затворени, международните са готови за спекулации.

Икономическите проблеми на Турция не се отразяват на общите проекти с Русия като ядрената централа в Аккую и "Турски поток", обяви Кремъл след телефонен разговор на двамата президенти.

Искане за руска помощ не е имало. Анкара очаква тази година страната да посетят над 6 милиона руски туристи. В първи коментар по темата Пекин изрази увереност, че Турция е способна да преодолее "временните" икономически трудности.

Как сривът на турската лира се отразява на малкия бизнес?

Как сривът на турската лира се отразява на малкия бизнес?

Турция все още не може да овладее срива на националната си валута. Турската централна банка обяви мерки в подкрепа на пазара, за да ограничи спада на...