НОВИНИ

Полицията е установила връзки на атентатора от нощния клуб "Реина" в Истанбул

Разследващите терористичното нападение в новогодишната нощ в клуб "Реина" в Истанбул, при което узбекистанският гражданин Абдулгадир Машарипов уби 39 и рани 70 души, са установили връзките му с лицата, за които се смята, че са били негови помагачи и съучастници.

bnt avatar logo
от БТА
18:37, 15.01.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света
полицията установила връзки атентатора нощния клуб реина истанбул

Според информация във в."Миллиет" между тях е лицето Н.А, което е в групата арестувани в Измир заподозрени. Н.А. е бил свързан с Машарипов още от град Кония, където живеели през октомври м.г. Твърди се, че същият бил отговорник на джихадистката ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава") за Истанбул. Предполага се, че той е издал заповедта за атентата в "Реина".

Продължава разпитът на заподозрените, които твърдели, че не говорят турски език и разпитът се води чрез преводач. Заподозрените избягвали да отговарят на въпросите и отричали обвиненията, посочва "Миллиет". Един от задържаните упорито твърдял, че е сирийски гражданин, но от арабския му акцент се установило, че е мароканец.
У 20-те арестувани, 11 от които са жени, включително съпругата на Машарипов, са били открити фалшиви паспорти и документи.

Турската полиция е потърсила помощта на полицейските служби на Казахстан, руската република Дагестан, Източен Туркестан (или Уйгуристан - исторически регион в Западен Китай, в Синдзян-уйгурския автономен регион на Народна република Китай), Мароко, Киргизстан, а също и на някои европейски служби, от които е поискала пръстови отпечатъци на заподозрените за сравнение.

Чрез консулските служби се разследват паспортните данни на задържаните. Установено е, че задържаните, които са чужденци, са пребивавали в общи квартири заедно с 20 деца, за да създадат имидж на почтени семейства.
От разследването на телефонните разговори се установило, че те си разменяли послания на арабски, китайски и руски. Според разследващите вероятно са членове на спящи клетки на джихадистката организация ДАЕШ ("Ислямска държава").

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международна конференция в Париж за израелско-палестинските мирни преговори
Международна конференция в Париж за израелско-палестинските мирни преговори
Константин Проданов: Нужно е АБВ да се промени радикално
Константин Проданов: Нужно е АБВ да се промени радикално