НОВИНИ

Турски следователи претърсиха консулството на Саудитска Арабия в Истанбул

Завърши претърсването на саудитското консулство в Истанбул от турски следователи. Все още, обаче, не е ясно дали са открили следи. Според Анкара, Джамал Хашоги е бил убит от саудитски агенти. Рияд отрича. Американски източници твърдят, че Саудитска Арабия се готви да признае, че журналистът е бил убит при непредвидими обстоятелства.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:16, 16.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Претърсването на саудитското консулство в Истанбул продължи около 8 часа. Следователите са взели проби дори от почвата на градината. Но какво са открили засега не е ясно. Критиките в западните медии са, че претърсването много се е забавило. Обискът става две седмици след изчезването на Джамал Хашоги.

Според турски медии първо журналистът е бил разпитван в офиса на генералния консул на втория етаж на сградата, а след това е бил отведен в друга стая. Още преди дни се появиха съобщения, че турската полиция разполага със звуков запис на убийството, който е направен от смарт часовника на журналиста.

Саудитските власти вече обявиха, че ще сътрудничат на разследването. Според Си ЕН ЕН Рияд подготвя доклад, в който ще признае, че Джамал Хашоги е бил убит по време на разпит по непредвиден начин. Телевизията цитира два неназовани източника.

;

Единият предупредил, че докладът е в процес на подготовка и в него могат да настъпят промени. Другият източник твърди, че операцията била извършена без разрешение и че на замесените в нея ще бъде потърсена отговорност. Американският държавен секретар Майк Помпе е в Саудитска Арабия, за да разговаря със саудитския крал за Хашоги. След това Помпео ще отпътува за Турция.

58-годишният журналист и колумнист на "Вашингтон пост" Джамал Хашоги изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство, за да вземе документи за брак. Отвън той беше чакан от годеницата си и приятели. Но той така и не напусна сградата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина съоснователят на Майкрософт Пол Алън
Почина съоснователят на Майкрософт Пол Алън
Четиримата граничари, обвинени от Турция, ще бъдат разпитани в съда в Бургас
Четиримата граничари, обвинени от Турция, ще бъдат разпитани в съда в Бургас