Завърши претърсването на саудитското консулство в Истанбул от турски следователи. Все още, обаче, не е ясно дали са открили следи. Според Анкара, Джамал Хашоги е бил убит от саудитски агенти. Рияд отрича. Американски източници твърдят, че Саудитска Арабия се готви да признае, че журналистът е бил убит при непредвидими обстоятелства.

Претърсването на саудитското консулство в Истанбул продължи около 8 часа. Следователите са взели проби дори от почвата на градината. Но какво са открили засега не е ясно. Критиките в западните медии са, че претърсването много се е забавило. Обискът става две седмици след изчезването на Джамал Хашоги.

Според турски медии първо журналистът е бил разпитван в офиса на генералния консул на втория етаж на сградата, а след това е бил отведен в друга стая. Още преди дни се появиха съобщения, че турската полиция разполага със звуков запис на убийството, който е направен от смарт часовника на журналиста.

Саудитските власти вече обявиха, че ще сътрудничат на разследването. Според Си ЕН ЕН Рияд подготвя доклад, в който ще признае, че Джамал Хашоги е бил убит по време на разпит по непредвиден начин. Телевизията цитира два неназовани източника.

Турция има аудиозапис, който доказва убийството на саудитския журналист

Турция има аудиозапис, който доказва убийството на саудитския журналист

Турция има аудозапис, който показва, че саудитският журналист Джамал Хашоги е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Информацията е н...

Единият предупредил, че докладът е в процес на подготовка и в него могат да настъпят промени. Другият източник твърди, че операцията била извършена без разрешение и че на замесените в нея ще бъде потърсена отговорност. Американският държавен секретар Майк Помпе е в Саудитска Арабия, за да разговаря със саудитския крал за Хашоги. След това Помпео ще отпътува за Турция.

58-годишният журналист и колумнист на "Вашингтон пост" Джамал Хашоги изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство, за да вземе документи за брак. Отвън той беше чакан от годеницата си и приятели. Но той така и не напусна сградата.