Проповедникът Фетхуллах Гюлен е умрял и погребан в САЩ, твърди турски богослов. Той свързва тази непотвърдена иначе новина със случая с американския пасттор Андрю Брансън, който предизвиква търкания между Вашингтон и Анкара.

Проповедникът Фетхуллах Гюлен, обвинен за ръководител на осуетения опит за преврат преди 2 години, е починал и е погребан в еврейско гробище в Ню Джързи, а смъртта му не е била естествена. Това казва в интервю турският богослов професор Джеват Акшит, известен противник на движението на Гюлен. Според богослова, турската страна, знаела за смъртта на Гюлен, но държала факта в тайна от американските власти. Ако не бил умрял, Турция щяла да си върне Гюлен, но сега САЩ искат да бъде освободен пасторът Андрю Брънсън и тогава ще предадат трупа, казва още богословът.

проф. Джеват Акшит: Ако Гюлен не беше умрял, досега турската полиция щеше да успее да го върне в Турция. Но сега американците искат турските власти да освободят пастора и тогава ще предадат трупа на Фетхуллах Гюлен.

Американският пастор Брънсън прекара 21 месеца в турски затвор по обвинения за тероризъм и подкрепа на движението на Гюлен. Тази сряда турски съд смени мярката с домашен арест. САЩ обаче настояват за незабавно освобождаване и увеличават натиска като заплашват със санкции.

Анкара иска екстрадиция на организацията на Гюлен

Анкара иска екстрадиция на организацията на Гюлен

Съд в Анкара поиска от Министерството на правосъдието в Турция да подготви искания за екстрадицията на 45 членове на организацията на проповедника Фет...

Фетхуллах Гюлен
Фетхуллах Гюлен © БТА / АРХИВ