НОВИНИ

Турски изтребители прелетели в близост до хеликоптера на Алексис Ципрас

Турски изтребители са прелетели на няколко километра от хеликоптер с гръцкият премиер Ципрас, който е пътувал между два гръцки острова, съобщават гръцките медии. Според военни пилоти, това е провокация. От властите в Атина няма официално потвърждение за инцидента, но гръцките граждани са притеснени от честите нарушения във въздушното пространство на страната.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
20:11, 18.04.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

"Турска провокация без граници" - така коментират в Атина случеят с опасно близки прелитания на турски изтребители до хеликоптера, в който пътуваха премиера Алексис Ципрас и началника на генералния щаб на гръцката армия.

Дори от турска страна са информирали пилота на хеликоптера незабавно да промени курса. Според турските военни, хеликоптерът с премиера е навлязъл в турско въздушно пространство, което е невъзможно да се случи поради прецизността на полета. Премиерът Ципрас е пътувал между двата гръцки острова Ро и Родос.

Гръцкият пилот отказва промяна на курса и в отговор в гръцкото въздушно пространство навлизат два турски изтребителя, принудени незабавно да се отдалечат от гръцки военни самолети. Това се случва само час след изявление на премиера Ципрас, че "агресията и провокацията не са знак за мощ". "Трябва да се прекрати тази игра на надмощие и претенции от страна на Анкара в Егейско море", коментират случая в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечното дерби: ​ЦСКА и Левски завършиха 2:2
Вечното дерби: ​ЦСКА и Левски завършиха 2:2
​Куба смени лидера си: за първи път президентът няма да е от династията Кастро
​Куба смени лидера си: за първи път президентът няма да е от династията Кастро