НОВИНИ

Турски колекционер притежава над 200 стари радиоприемници

По света има най-различни колекционери, които притежават невероятни неща. Днес обаче ще ви запознаем с един жител на турската столица Анкара, който събира стари радиоприемници.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:28, 20.02.2019
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Това, което започва като хоби преди години, се превръща постепенно в старст за турски колекционер на стари радиоапарати. А магазинът му е истински посетителски център, където хората могат да видят отблизо миналото, поне от гледна точка на радио историята.

Тунчай Генералоглу, колекционер на антикварни радиоапарати: Радиото е нещо различно. Трябва да познаваш неговата уникалност. Реставрирам тези стари приемници. Бутоните трябва да са оригинални, независимо дали работят, или не. Другото, което ме интересува, е дали някой преди мен не се занимавал със съответното радио. Защото това е важно за стойността му.

Преди да пристъпи към реставрация, Тунчай проверява дали частите са оригинални и какъв е звукът на радиоприемника. По думите му, той не просто го реставрира, а връща неговия живот.

Страстта на 61-годишния Тунчай към радиоприемници с антикварна стойност започва преди 35 години. В момента той притежава колекция от 200 стари радиа, някои предоставени от други колекционери.

В съкровищницата на Тунчай има приемници, произведени между 1920 и 1980 г. в Европа и САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рицарски битки в Монако
Рицарски битки в Монако
Поставят постоянни контейнери за текстилни отпадъци в София
Поставят постоянни контейнери за текстилни отпадъци в София