Турските власти са задържали редактора на местен вестник заради мнението ѝ за опита за преврат миналата година, предаде Ройтерс. Йелиз Корай, редактор на вестник „Кочаели коз“ в североизточната провинция Измит, била задържана в събота.

© БТА

В своята статия г-жа Корай отправя критики към правителството, че преувеличава значимостта на събитията от миналата година, които според нея не са толкова важни, сравнени с дати от Първата световна война или важни битки от турската история. Според нея правителството не е направило достатъчно, за да разясни какво се е случило в нощта на 15-и юли, когато турски войници с армейска техника се опитаха да свалят президента Ердоган, а 250 цивилни загубиха живота си.

Според вестника, на който Корай е редактор, задържането ѝ е опит за ограничаване на свободата на словото. Местната прокуратура не направи изявление, предава допълва Ройтерс.

Една година от опита за преврат - какво се промени в Турция?

Една година от опита за преврат - какво се промени в Турция?

Календарната година, която измина след опита за преврат, Турция преживя в условия на извънредно положение. Десетки хиляди са арестуваните, уволнените...