Медици от най-голямата обществена болница в Турция представиха таланта си на художници в Пловдив. Изложбата "Цветовете на Турция под четката на медиците" бе подредена във фоайето на Дома на културата "Борис Христов".

Пловдив

В образцовата болница "Нумуне" в Анкара много от лекарите, медицинските сестри и другите служители посещават след работа курс по живопис. Преподава им медицинската сестра Сема Ефе, която сподели вълнуващата си история.

Сема Ефе: Преди 20 години се разболях от рак на гърдата и при борбата с тази болест моят лекуващ лекар и мой преподавател ме посъветва да се отдам на хоби, което да ме стимулира в борбата с болестта. Споделих с него, че обичам да рисувам. Тогава той записа на курс по рисуване мен и съпругата си, която също страдаше от тежко заболяване.

Сема Ефе развива таланта си, а през 2006 година печели конкурс, обявен от министър-председателя на Турция по случай Празника на медицинските сестри. Тя единствена от участвалите нейни колежки от 80-те области на Турция получава възможност за самостоятелна изложба.

Сема Ефе: Тогава главният лекар на нашата болница ми предложи да открия курс по рисуване, като самият той стана един от първите ми ученици. Оттогава вече 12 години в тези курсове За това време открихме 75 изложби, като 7 от тях са извън Турция.

Изложбата е под патронажа на генералния консул на Република Турция в Пловдив.

Хюсеин Ергани, генерален консул на Република Турция в Пловдив: Това е изложба на любители, но картините са на много високо ниво. Това е събитие, което ще помогне на турско-българското приятелство и се радвам, че и ние дипломатите допринасяме за това.

40-те платна на 35 медици художници представят забележителни пейзажи от цяла Турция.