Втората тръба на "Турски поток" ще мине през България - това съобщи в парламента енергийният министър Теменужка Петкова след официално съобщение на руския гигант "Газпром". В съобщението се казва, че "Газпром" следи внимателно развитието на проекта по разширяване на националната газотранспортна мрежа на България в участъка от българо-турската до българо-сръбската граница и заявява, че компанията е заинтересована от изпълнението на проекта. Часове преди официалната новина парламентът прие промяна в енергийната стратегия на България до 2020 година, която засяга именно изграждането на втората тръба на Турски поток и на газовия хъб Балкан.

Не без вълнение, на извънреден брифинг в парламента министър Теменужка Петкова подчерта значението на гласуваната почти единодушно актуализация на енергийната стратегия на страната за официалното решение на "Газпром".

По думите ѝ стратегията определя основните стъпки, които България трябва да предприеме за гарантиране на енергийната си сигурност и запазване на стратегическата ѝ позиция по отношение на преноса на природен газ. Тя уточни, че по проекта за разширяване на газопреносната ни мрежа с тръба от турската до сръбската граница предстои последната обвързваща фаза за резервиране на капацитет от страна на фирмите, които имат интерес към проекта.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Това че "Газпромекспорт" официално оповести, че ще резервира такъв капацитет показва, че потокът, който ще мине, т.н. втора тръба от "Турски поток" на практика ще мине през България. Така че аз смятам, че това е наистина една много добра новина. Това, което следва, е стриктно спазване на европейските правила при реализацията на проекта.

Въпреки приетата без нито един глас против актуализация на енергийната стратегия, отнасяща се до изграждането на газовия хъб "Балкан', разширяването на газопреносната инфраструктура, участието на България в терминал за втечнен газ в "Александруполис" и изграждането на газова борса, обсъждането ѝ не мина без спорове.

Таско Ерменков - БСП за България: Ние ще подкрепим тези промени в стратегията: Aко не се съгласим с това нещо, ако не приемем тези промени, ако не започнем действия по продължаване на втората тръба на т.н. "Турски поток" да мине през България, от газоразпределителен възел в Европа ще се превърнем в един газов апендисит със своето минимално вътрешно потребление на газ.

Изненадващо 10-те гласа въздържали се при гласуването дойдоха не от редовете на опозицията, а от управляващите. Един от ГЕРБ и 9 от депутатите на НФСБ от Обединени патриоти.

Валери Симеонов - председател на НФСБ, депутат от ОП: Аз няма да подкрепя една такава стратегия. Аз искам да бъда убеден, че този газопровод, който трябва да го изгради българската държава около 2 млрд. лв. - да речем, че той ще носи полза на държавата от гледна точка на газовите количества, които ще минават към Западна Европа. Не съм чул да минава някакъв газопровод през Швейцария или Монако.
Рамадан Аталай - ДПС: Ами вие като имате такива коалиционни партньори, не вие е необходимо да имате опозиция. Абсолютно. Но халал да са ви, на чисто български.

Рамадан Аталай и Валери Симеонов ,както и председателят на енергийната комисия Делян Добрев, бяха на едно мнение само във връзка с участието на България в изграждането на терминал за втечнен газ в "Александруполис", който ще разпределя газ от САЩ, Алжир, Катар и другаде.

Рамадан Аталай - ДПС: Ако не участваме в изграждането на този терминал, диверсификация никога няма да имаме.
Делян Добрев - председател на енергийната комисия в НС: За мен в промяната на енергийната стратегия днес това е ключовото. Това е важното всъщност. Въпреки че не струва милиарди както развитието на преносната инфраструктура, а милиони но с много по-голяма важност за потребителите в България, защото това решение може реално да има отражение върху крайните цени и на битовите абонати и на индустрията в България и на всички потребители.

Достъпът на българските потребители до втечнения газ на целия свят чрез терминала в "Александруполис", според Добрев, ще сложи таван на цената на газа в България.