НОВИНИ

Турски президент за първи път от 59 г. във Ватикана

За първи път от 59 години турски президент беше приет от римокатолически папа във Ватикана. Прокюрдски протести и сблъсъци с полицията белязаха визитата на Реджеп Ердоган в Рим. В града са мобилизирани 3 500 полицаи. Статутът на Ерусалим е бил сред основните теми в разговорите на четири очи с папа Франциск. Програмата на госта включва и срещи с италианските лидери.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:27, 05.02.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Турският президент пристигна на практически пустия площад Свети Петър, опразнени от хора бяха и околните улици. Полицията спря със сила прокюрдски демонстранти, които се опитаха да скъсат кордона около Ватиката.

На четири очи Ердоган и папа Франциск са обсъдили "статута на Ерусалим и насърчаването на мира и стабилността в Близкия изток чрез диалог и преговори при спазване на човешките права и международното законодателство". И двамата не приемат решението на Вашингтон да признае Ерусалим за столица на Израел.

Папа Франциск подари на госта си бронзов медальон с изображение на ангел на мира, който надделява над демона на войната. В турската делегация е посланикът на Анкара във Ватикана Мехмет Пачачи. През 2015-та той бе отзован за почти 10 месеца след като папа Франциск нарече "геноцид" избиването на милион и половина арменци преди повече век.

В интервю за италианската преса преди срещите си в Рим турският президент заяви, че страната му ще приеме единствено присъединяване към Евросъюза. През януари френският президент Макрон очерта идеята за партньорство, вместо членство на Турция. Европа трябва да изпълнява обещанията си, казва Ердоган и припомня ролята на страната си за спиране на мигрантския поток към Европа и борбата с тероризма.

Междувременно Холандия официално изтегли посланика си в Турция, който близо година физически не може да влезе в страната заради спор от миналата година. Кризата започна след като Хага блокира визите на турски представители, които искаха да агитират сред турската диаспора за конституционния референдум. По същото време Холандия провеждаше национални избори. Страната сега отказва да приеме нов турски посланик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сняг и студ сковаха Русия (СНИМКИ / ВИДЕО)
Сняг и студ сковаха Русия (СНИМКИ / ВИДЕО)
Русенци отново протестираха за по-чист въздух
Русенци отново протестираха за по-чист въздух