Турки военни самолети са принудили хеликоптера, с който е пътувал гръцкия премиер Алексис Ципрас да лети ниско и да прави маневри, за да се избегне инцидент, докато не са се намесили гръцките военни самолети.

© БГНЕС

Ципрас е пътувал към островите Агатониси, които са недалеч от турската граница. За инцидента съобщи самият гръцки премиер.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Преди малко имах честта преди пристигането си тук, в Агатониси, да бъда посрещнат от няколко турски военни самолети. По всяка вероятност и те искаха да се включат в честванията за националния ни празник. Принудиха хеликоптера, с който пътувах, да прави маневри на малка височина, докато не се намесят гръцките военни самолети. Както винаги става, за да спрат нарушенията на въздушното ни пространство.

Гръцкият премиер заяви, че перспективата в Егейско море е само да има сътрудничество и разбирателство. Той посочи, че Гърция залага на мира и сътрудничество в източната част на Средиземноморието и на Балканите, "като страна, която иска диалог и разбирателство с народите, като енергиен център в региона, като на страна, на която може да се разчита."