Американският пастор Андрю Брънсън, обвинен в терористична дейност в Турция, беше освободен. Издадена му е тригодишна присъда, но той вече е излежал по-голямата част от това време.

Изнесената информация от американските медии, че Турция и САЩ са постигнали тайно споразумение за съдбата на Андрю Брънсън, се оказа вярна. След поредното - четвърто поред, изслушване по делото срещу него, съдът в Алиага взе решение да го освободи. Според предварителната информация, той е пуснат в замяна на разхлабване на американската икономическа хватка около Анкара.

Андрю Брънсън беше арестуван през 2016 г и обвинен във връзки с организации, отговорни за опита за преврат от юли същата година. Според обвинението, Брънсън е действал в подкрепа на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и Кюрдската работническа партия. Заплашваха го 35 години затвор.

Брънсън категорично отрича вината си. Той е един от 20-те американски граждани, задържани в Турция, след неуспешния преврат през 2016 г. Според турски анализатори, отношенията между Анкара и Вашингтон ще се подобрят.

Проф. Надир Девлет, университет "Айдън" в Истанбул: Ще се възстановят отношенията, защото двете страни са нуждаят една от друга. Но този труден период ще продължи не малко време.

Казузсът "Брънсън" сериозно обтегна отношенията по оста Анкара-Вашингтон не само в полето на дипломацията. Вашингтон наложи санкции на двама турски министри. Стигна се до значително увеличаване на митата и от двете страни, което пък доведе до срив на турската лира.

Американският пастор Андрю Брънсън се яви в съда в Турция

Американският пастор Андрю Брънсън се яви в съда в Турция

Задържаният в Турция американски пастор Андрю Брънсън се яви в съда, на фона на спекулации, че може да бъде освободен. Евангелистът беше отведен при з...

© БТА