НОВИНИ

Турски следователи претърсиха саудитското консулство в Истанбул

Нараства международният натиск за изясняване съдбата на журналиста Джамал Хашоги, който изчезна след влизане в саудитското консулство в Истанбул. Според американски медии Рияд се кани да признае, че той е издъхнал при неконтролиран разпит.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:19, 16.10.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Американският държавен секретар Майк Помпео е на кризисна мисия по случая в Рияд. ООН призова до края на разследването да бъде свален имунитета на саудитските дипломати от консулството в Истанбул. Турски следователи анализират данните от оглед в консулството, където бяха допуснати за първи път след изчезването на Хашоги на 2 октомври.

Американският държавен секретар изрази тревога за съдбата на Хашоги и благодари на домакина си крал Салман за ангажимента му по разследването на случая. Майк Помпео се срещна и с престолонаследника Мохамед бин Салман, програмата му включва и визита в Турция. Кризисната мисия е по нареждане на президента Тръмп, който вчера разговаря със саудитския монарх. Рияд категорично е отрекъл роля по случая.

Според американски медии Саудитска Арабия ще признае, че Хашоги е издъхнал при разпит, излязъл от контрол, а планът е бил само да бъде похитен. Според CNN тезата на саудитската страна ще бъде, че операцията е била неоторизирана.

Турски следователски екип претърсва девет часа саудитското консулство в Истанбул, взел е проби и от почвата на градината. Засега не е ясно дали е използвал луминол за откриване на следи от кръв.

Турския външен министър съобщи, че все още няма признание от саудитска страна и обиските ще обхванат резиденцията и коли на консулството.

Мавлют Чавушоглу - министър на външните работи на Турция: Консулствата не са места за разпит. Разпити се провеждат от съда, юридически органи и съответните власти.

Президент Ердоган съобщи, че част от консулството е била пребоядисана след изчезването на Хашоги, търсят се токсични матерали.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Желанието ми е да получим резултати, които да ни позволят да си съставим мнение.

Според турски източници Хашоги е ликвидиран от 15-членен саудитски екип, но Рияд отрича. Журналистът е бивш съветник на кралското семейство, но изпада в немилост и заминава в доброволно изгнание. Сега е американски гражданин. В Саудитска Арабия върви слух, че аферата е заговор на Катар и Турция за очерняне на Кралството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева: Изказванията на президента Радев напомнят анекдот за азбуката
Цвета Караянчева: Изказванията на президента Радев напомнят анекдот за азбуката
40 млн. лв повече за помощи за отопление от догодина
40 млн. лв повече за помощи за отопление от догодина