НОВИНИ

Турски военни избягаха в Гърция

След опита за преврат осем турски военни избягаха с хеликоптер в Гърция и поискаха политическо убежище там. Гръцките власти ги арестуваха, а хеликоптерът Блекхоук ще бъде върнат своевременно. Анкара настоява за незабавна екстрадиция на военните. Как в Гърция гледат на политическите сътресения в Турция - вижте в прякото включване на кореспондента на БНР Катя Пеева.

bnt avatar logo
от Катя Пеева
21:11, 16.07.2016 (обновена)
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Това, което Атина не желаеше да бъде въвлечена по някакъв начин в събитията в Турция, се случи. Оказа се, че приземилите се в Александруполис 8 души с военен турски хеликоптер са бивши военни в турската армия. Те са задържани в полицията, а утре ще бъдат изправени пред прокуратурата. Обвинени са в нелегално влизане в Гърция, но те вече подадоха искане за политическо убежище.

В отговор на искането на Анкара лицата да бъдат предадени на турските власти говорителят на гръцкото правителство каза, че в най-скоро време ще бъде върнат хеликоптерът, но по отношение на военните Гърция ще спази Женевската конвенция.

Според юристи поне месец ще отнеме да се разгледа искането им за убежище, а решението зависи от два фактора - от една страна са нарушили конституцията на Турция с участие в метежа, а от друга връщането им в Анкара поставя животът им на риск, така че всичко е в ръцете на гръцкото правосъдие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката в Измир е спокойна
Обстановката в Измир е спокойна
Барак Обама обяви категорично подкрепата си за сегашната власт в Турция
Барак Обама обяви категорично подкрепата си за сегашната власт в Турция