НОВИНИ

Започна преместването на новото летище в Истанбул

Рано тази сутрин започна преместването на истанбулското летище "Ататюрк" към новото летище "Истанбул". Очаква се трансферът да приключи в неделя. На новото летище ще могат да кацат 114 самолета едновременно.

bnt avatar logo
от БНТ
14:59, 05.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Преместването на летището започна в 3:00 ч. през нощта и се очаква да отнеме 45 часа. Всички полети на двете аерогари ще бъдат преустановени за срок от 12 часа.

Сумарното тегло на съоръженията, които ще бъдат транспортирани от единия към другия район, е близо 50 хиляди тона. Общо 280 самолета ще бъдат прехвърлени към аерогара Истанбул. От апарати за теглене на самолети с тегло 44 тона до изключително чувствителни материали, съоръженията са общо над 10 хиляди. Повече от 1800 служители са ангажирани в преместването на оборудването с обща площ колкото 33 футболни игрища.

Летище Истанбул вече обслужва ограничен брой полети, но се предвижда до десет години броят на пътници да нарасне до 200 милиона годишно. Според турският министър на транспорта новото летище ще се превърне в глобален авиационен център и ще се нареди на второ място в света по трафик. Преместването става повече от пет месеца, след като новата аерогара беше тържествено открита на церемония в деня на националния празник на страната - 29 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паркът на розовия мъх в Китай разцъфтя
Паркът на "розовия мъх" в Китай разцъфтя
Младен Маринов: Подсилили сме границите с допълнителни патрули
Младен Маринов: Подсилили сме границите с допълнителни патрули