НОВИНИ

Турските граждани, живеещи в България, гласуват на предсрочните избори

В София, Пловдив и Бургас в дипломатическите представителства на Турция започна гласуването на турски граждани, живеещи у нас, които могат да дадат своя вот на предсрочните избори в Турция. Първоначално президентските и парламентарните изборите бяха планирани за 2019 година, но турският президент Реджеп Ердоган ги насрочи за 24 юни този месец.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
08:29, 16.06.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

У нас право на глас имат около 8500 турски граждани. Началото на изборния ден в София беше дадено с гласуването на посланика на Турция в България. С тези избори в Турция се предвижда да започне мащабна промяна на политическата система - властта ще бъде концентирана в ръцете на президента, а премиерският пост ще остане в историята.

Хасан Улусой - посланик на Република Турция в Република България: Надявам се този вот да бъде в полза на Република Турция и благодаря на българските власти, които оказаха съдействие за нормалното провеждане на изборния процес.

Спокойно преминава изборният ден и в Турското консулство в Пловдив, където има разкрити две изборни секции. В областта има регистрирани 2500 избиратели, част от които вече гласуваха.

Севиндж Хартал: За промяна гласувахме, промяна от тази гледна точка, че независимо кой ще дойде на власт, просто да се осъзнае какво иска народът.
Гюмер Салимов: Гласувах, защото като граждани това ни е дълг. А казано и по нашему - хаирлия да е.

По предварителни данни близо 1500 турски граждани ще подадат своя глас в Бургас.

Нурай Иньонтепе - генерален консул на Република Турция в Бургас: За нас е от особено значение, че се намираме тук, защото България е една страна където основателят на републиката Мустафа Кемал Ататюрк е бил военен аташе.

Турските граждани ще могат да упражнят правото си на глас в трите турски представителства до 21 часа в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в училище в Глазгоу
Пожар в училище в Глазгоу
Продължава визитата на министър Захариева в Македония
Продължава визитата на министър Захариева в Македония