НОВИНИ

Какви са очакванията от срещата във Варна според турските медии

Какви са очакванията от срещата във Варна според турските медии - обобщава кореспондентът на БНР в Турция Мариан Карагьозов.

bnt avatar logo
от Мариан Карагьозов
12:08, 26.03.2018 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Ключови за Турция са обновяването на Митническия съюз, безвизовото пътуване, ускоряване на разплащането на европейските средства за подпомагане на бежанците, преговорите за членството на Турция в ЕС и сътрудничеството в борбата с тероризма.

В обхвата на Митническия съюз са включени промишлените стоки, но не и земеделските продукти и секторът на услугите. Турция се оплаква, че не участва в търговските преговори на ЕС с трети страни, но е принудена да се съобразява и търпи последиците от тях.

За сега на ЕК не е връчен мандат за започване на преговори с Турция по въпроса, тъй като липсва съгласие между всички държави-членки. По време на срещата във Варна ще се оцени и прилагането на бежанското споразумение между страните.

Анкара настоява за ускоряване на действията по т.нар. споразумение "един за един". То предвижда връщане в Турция на един нелегален емигрант срещу изпращане в европейски страни на един сириец, отговарящ на условията за бежански статут.

През 2016 г. на Турция бяха обещани два транша от по 3 млрд. евро за разходите по бежанците. Първата част от парите трябва да бъде изплатена до края на тази година.

Неотдавна турският президент Ердоган заяви, че са изплатени само 850 евро от обещанието от Брюксел средства. Сумата на проектите, одобрени за финансиране обаче е много по-голяма, но все още не целите суми са преведени.

Турция приветства решението на ЕК от 14 март да започне подготовката за отпускане на втория транш от 3 млрд. евро. Като част от споразумението от 2016 г. беше обещано безвизово пътуване на турските граждани, ако Анкара изпълни 72 условия. През февруари Турция изпрати писмо, че е покрила критериите.

Очаква се турският президент да поиска потвърждаване от страна на ЕС на статута на Турция като кандидат за пълноправно членство и отхвърляне на идеите за различен модел на партньорство. Редица преговорни глави са блокирани или от ЕК, или от отделни страни-членки, включително и заради споровете около Кипър.

Анкара настоява и за по-активни действия срещу предполагаеми членове на кюрдската работническа партия или движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, живеещи в различни европейски страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ключова среща на върха ЕС-Турция във Варна
Ключова среща на върха ЕС-Турция във Варна
Протест на таксиметрови шофьори в Русе
Протест на таксиметрови шофьори в Русе