НОВИНИ

Турските власти освободиха Ахмет Несин, подкрепял прокюрдски вестник

Турските власти освободиха Ахмет Несин, журналист и писател, който бе арестуван заедно с двама правозащитници за подкрепа на прокюрдски вестник, съобщи ДПА, като се позовава на информация на турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

bnt avatar logo
от БТА
17:01, 02.07.2016
Чете се за: 00:26 мин.
По света
турските власти освободиха ахмет несин подкрепял прокюрдски вестник

Несин бе арестуван на 20 юни заедно с представителя на "Репортери без граници" в Турция Ерол Йондероглу и Шебнем Корур Финджанджъ, председателка на Фондацията за правата на човека.

Тримата бяха арестувани заради участието им в кампания за подкрепа на прокюрдския в. "Йозгюр Гюндем" и ръководството му, върху което е оказван натиск от страна на властите заради близки до Кюрдската работническа партия (ПКК) възгледи.

Йондероглу и Финджанджъ бяха освободени в четвъртък.

Съдебните действия срещу тримата обаче няма да бъдат прекратени. Прокурор в Истанбул поиска до 14 години и половина затвор за тримата заради това, че са участвали в кампания за солидарност с прокюрдския вестник.

Условията за журналисти в Турция са се влошили през последната година. Турция е на 151-о място от общо 180 в класация за свобода на словото, публикувана от "Репортери без граници".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артщрихи с Галя Крайчовска
Артщрихи с Галя Крайчовска
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)