НОВИНИ

Турските власти ще бойкотират американския посланик

Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган. Решението е в отговор на американското посолство в Анкара да спре издаването на визи в мисиите в Турция. Турският държавен глава призова американското правителство да уволни посланика, ако се окаже, че дипломатът сам е взел това решение. Ердоган направи изказването в Сърбия, където пристигна на двудневно посещение.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:46, 10.10.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света
турските власти бойкотират американския посланик

Турция вече не гледа на американския посланик като представител на Съединените щати, заяви турският президент. Дипломатът няма да бъде приет дори от турското правителство за прощалната си обиколка, с която слага край на работата си в Турция, за да започне работа в Афганистан.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Проблемът е в самите Съединени щати. Един посланик в Анкара се събужда и взема подобно решение с обяснението "направих го за моята държава". Ако е такъв случаят, то тогава няма какво да говорим с американското правителство. От друга страна, ако посланикът сам е взел решението, то тогава американското правителство не трябва да го държи като посланик и минута повече.

Решението на американското посолство в Анкара да спре визовите услуги дойде след ареста на служител от консулството на Съединените щати в Истанбул, по обвинение за връзки с ислямисткия лиред Гюлен. Ответната мярка на турските дипломатически служби пък беше да спрат издаването на визи за американски граждани.

В световните медии, кризата в отношенията между Анкара и Вашингтон измести фокуса от визитата на Ердоган в Сърбия. А в Белград Ердоган пристигна с внушителна делегация от 150 представители на големия бизнес. За Ердоган да пътува с толкова много бизнесмени не е необичайно, на за Белград е събитие. Някои сръбски медии определиха посещението като "бизнес инвазия".

Целта е в близките години стокообменът между двете държави да достигне до 3-5 милиарда долара, обясни турският президент. Анализатори определиха плана като амбициозен, като се има предвид, че сега стокообменът е около 800 милиона долара.

Очаква се турските инвестиции да бъдат в шивашката, дърводобивната и дървообработващата индустрия. Утре ще бъде подписан договор за създаване на текстилно предприятие с 2000 работни места. А в рамките на споразумението за свободна търговия, Белград ще получи много преференции за внос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тримата задържани за убийство в Луковит остават в ареста
Тримата задържани за убийство в Луковит остават в ареста
Българската лютеница е хит във Франция
Българската лютеница е хит във Франция